Aktuelno iz kulture

Nagrada za film "Kelti" Milice Tomović na bečkom festivalu Viennale

Komentari

Autor: FCS / Euronews Srbija

01/11/2021

-

13:17

Nagrada za film "Kelti" Milice Tomović na bečkom festivalu Viennale
Nagrada za film "Kelti" Milice Tomović na bečkom festivalu Viennale - Copyright Promo/Irena Canić

veličina teksta

Aa Aa

Film "Kelti" rediteljke Milice Tomović osvojio je nagradu žirija čitalaca lista "Štandard" na ovogodišnjem izdanju Filmskog festivala Vienale u Beču, prenosi Filmski centar Srbije.

Ovu nagradu dobija film koji nema austrijskog distributera i čije prikazivanje po bioskopima Austrije žiri naročito preporučuje. Ukoliko film pronađe distributera, "Štandard" će to podržati besplatnim reklamnim prostorom na svojim stranicama. Kada je o dugometražnim ostvarenjima reč, na ovom izdanju prikazana su još dva srpska filma – "Pejzaži otpora" Marte Popivode i "Rampart Marka Grbe Singha. 

Prikazani su i brojni zapaženi festivalski hitovi iz ove godine, kao što su: "The Power of the Dog" Džejn Kempion, "Zeros and Ones" Ejbela Ferare, "Happening" Odri Divan, "The Card Counter" Pola Šrejdera, "The French Exit" Ejzezela Džejkobsa, "Benedetta" Pola Ferhovena i mnogi drugi.

"Kelti" su u prvoj polovini juna ove godine osvojili  nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnom takmičarskom programu pedesetog izdanje Međunarodnog filmskog festivala "Molodist" u Kijevu, kao i nagradu žirija kritike Fipresci istom prilikom, a Milica Tomović je dobila i nagradu Srce Sarajeva za režiju. Svetsku premijeru ovaj film je  imao zimus u okviru zvaničnog programa Berlinskog filmskog festivala u selekciji "Panorama".

Priča o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazana kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, smeštena je u zimu 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepburn je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.

Rediteljka je inspiraciju pronašla u želji da shvati trenutak kada je sve nepovratno pošlo naopako sa zemljom u kojoj smo rođeni - Jugoslavijom.

"Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajući ih u jednu kuću i jedan dan, sa mogućnošću da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji, sada kada sam dostigla njihove godine", rekla je Tomović i dodaje:

"Ovaj film ističe da ono što je generacija mojih roditelja svedočila i proživela devedesetih, ima veze sa onim što sada živimo i čemu svedočimo. Devedesete se koriste kao okvir za intimnu porodičnu priču, ali i kao metafora našeg sadašnjeg vremena i neizbežnih ponavljanja - koja se prikazuju u ličnim odnosima, političkim kontekstima i događajima."

Glumački ansambl filma "Kelti" čine Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Slaven Došlo i još mnogi drugi.

Srpska premijera domaćeg filma "Kelti" rediteljke Milice Tomović biće održana u okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma (FAF), koji se održava od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu i gradovima širom Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura