Aktuelno iz kulture

Srpska premijera filma "Kelti" na 27. Festivalu autorskog filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2021

-

15:54

Srpska premijera filma "Kelti" na 27. Festivalu autorskog filma
Srpska premijera filma "Kelti" na 27. Festivalu autorskog filma - Copyright Promo/Irena Canić

veličina teksta

Aa Aa

Srpska premijera domaćeg filma "Kelti" rediteljke Milice Tomović biće održana u okviru ovogodišnjeg takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma (FAF), koji se održava od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu i gradovima širom Srbije.

Nakon premijere u Berlinu i nagrade "Srce Sarajeva" za najbolju režiju na filmskom festivalu u Sarajevu, ovaj zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film imaće srpsku premijeru pred Beogradskom publikom u subotu, 27. novembra, u Kombank dvorani.

Priča o nestanku zemlje i gubitku identiteta, prikazana kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke, smeštena je u zimu 1993. godine. Bil Klinton je izabran za predsednika SAD. Odri Hepburn je umrla. Ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju se u Bosni i Hrvatskoj. Beograd je pod sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.

Rediteljka je inspiraciju pronašla u želji da shvati trenutak kada je sve nepovratno pošlo naopako sa zemljom u kojoj smo rođeni - Jugoslavijom.

"Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajući ih u jednu kuću i jedan dan, sa mogućnošću da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji, sada kada sam dostigla njihove godine", rekla je Tomović i dodaje:

"Ovaj film ističe da ono što je generacija mojih roditelja svedočila i proživela devedesetih, ima veze sa onim što sada živimo i čemu svedočimo. Devedesete se koriste kao okvir za intimnu porodičnu priču, ali i kao metafora našeg sadašnjeg vremena i neizbežnih ponavljanja - koja se prikazuju u ličnim odnosima, političkim kontekstima i događajima."

Glumački ansambl filma "Kelti" čine Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Slaven Došlo i još mnogi drugi.

Milica Tomović režirala je pet epizoda domaće serije "Jutro će promeniti sve", dok je njen kratkometražni film "Tranzicija" premijerno prikazan na filmskom festivalu u Lokaru, a potom i u Torontu.

Tri ostvarenja sa Kana

Publiku 27. FAF-a očekuju još tri ostvarenja sa filmskog festivala u Kanu. Film "Memorija" reditelja Apičatponga Virasetakula prikazuje Džesiku (Tilda Svinton) koja pati od nesanice otkad ju je jednog jutra probudio jak zvuk u zoru. Tokom posete svojoj sestri u Bogoti, Džesika upoznaje arheološkinju Agnes, koja proučava ljudske kosti otkrivene u jednom tunelu.

Ova drama osvojila je Nagradu žirija u Kanu, dok je Virasetakul najpoznatiji po filmu "Ujka Bunmi koji može da se seti prošlih života", koji je 2010. godine bio dobitnik "Zlatne palme".

Ovogodišnja kanska Nagrada direktoru fotografije za tehnički doprinos dodeljena je ostvarenju "Petrov u gripu" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova. Film prikazuje apsurdno i halucinogeno putovanje kroz jedan dan u životu strip crtača u postsovjetskoj Rusiji u kojoj prošlost nikada nije prošlost, a sadašnjost predstavlja groznicu punu nasilja i nežnosti koju pokreće alkohol, i gde su stvarnost i običan život - poprilično neobični. Film je zasnovan na romanu "Petrovi u gripu i oko njega" Alekseja Saljnikova.

Izraelski film "Ahedino koleno", dobitnik Nagrade žirija, takođe će biti deo glavnog programa Festivala autorskog filma. Nadav Lapid u ovom ostvarenju prikazuje renomiranog reditelja koji ulazi u dve bitke iz kojih ne može da izađe kao pobednik: jednu protiv smrti slobode u njegovoj zemlji, drugu protiv smrti njegove majke. Nadav Lapid je za film "Sinonimi" 2019. godine osvojio "Zlatnog medveda" na filmskom festivalu u Berlinu.

Deo programa FAF-a će se odvijati i u onlajn formatu na poznatoj filmskoj platformi "MojOFF".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura