Aktuelno iz kulture

"Sportsko srce" na sceni Zvezdara teatra: Utakmica naravi sa glumačkim drim timom

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2021

-

22:26

"Sportsko srce" na sceni Zvezdara teatra: Utakmica naravi sa glumačkim drim timom
Premijera drame „Sportsko srce“ - Copyright Jakov Simović/Zvezdara teatar

veličina teksta

Aa Aa

Premijera predstave "Sportsko srce" u režiji Milana Karadžića biće održana 4. decembra na Velikoj sceni "Danilo Bata Stojkiović" u pozorištu Zvezdara teatar, najavljeno je danas u susretu sa medijima.

Glavne uloge tumače Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Ðurica, Nela Mihailović i Nikola Šurbanović.

Direktor pozorišta Dušan Kovačević je istakao da Zvezdara teatar nastavlja da sarađuje sa prijateljima ove umetničke kuće, koji znaju da stvore uspešne predstave, misleći na glumce i reditelja.

Upravnik i vodeći dramski pisac kod nas, predstavio je komad Ðorđa Milosavljevića, kao sportsku priču u vidu utakmice naravi.

"Onda se dalje taj sport pretvara u politiku, kako je i u životu, a sam povod drame jeste sport, odnosno fudbal, koji se uvek igra kao da se zakazuje rat. Ekipa ovih glumaca je idealna za ovaj pozorišni projekat, u to ćete se uveriti na premijeri", podvukao je Kovačević.

Nova drama je dogovorena sa upravom teatra kada je reditelj Milan Karadžić predočio ideju i onda je autora tek čekalo pisanje teksta.

Radnja se odvija tokom večeri finala svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, gde su igrale reprezentacije Hrvatske i Francuske. Likovi u delu su - odbačeni otac, njegova otuđena ćerka, očajan kum, razočarana advokatica i ćerkin momak.

Reditelj Karadžić kaže da je uživao u radu sa svim glumcima, sa kojima je već sarađivao, a pohvalio je Nikolu Šurbanovića, sa kim se susreće prvi put.

On je napomenuo da drama sadrži humor i tragediju, žestoke i snažne emocije, sa preokretima u sudbini likova i nada se da će publika u što većem broju dolaziti u požorište da gleda predstavu, uz želju da se stiša pandemija.

Pozorište ponovo živi

Njegov rođeni brat, glumac Milutin Mima Karadžić tumači spomenutu ulogu oca.

Kako i sam priznaje, nakon izlaska iz pozorišta Atelje 212, odomaćio se u Zvezdara teatru, gde igra naslove "Tre sorele" i "Feliks", i prija mu u toj drugoj kući.

Siguran je da će "Sportsko srce" biti veoma gledana predstava, a posebno mu je bilo drago da radi sa svim glumcima, gde je izdvojio Aleksandra Ðuricu.

Nina Nešković kao mlada nada u usponu nikad nije bila srećnija u čekanju neke premijere, kao sada.

"Publika će osetiti našu lepu energiju na sceni i izlaziće srećna. Divno je da pozorište ponovo živi", rekla je Nešković.

Istaknuti glumac Aleksandar Ðurica, koji u ovom teatru igra u komediji "Pasivno pušenje", podvukao je da procesi stvaranja predstave ili bilo kog dramskog projekta umeju biti veoma teški i komplikovani, ali je ovde išlo sve glatko.

"Konačno ćemo osetiti tu energiju od publike kada izađemo na scenu, prvo na pretpremijeri. Ovako nismo svesni kako nekome izgleda dok mi probamo. Siguran sam da će nam biti dugovečna predstava", smatra Ðurica.

Nela Mihailović, trenutno jedna od najtraženijih glumica u mnogim TV serijama i filmovima ("Nebesa", "Nečista krv - greh predaka"), pohvalila je Zvezdara teatar da uvek ima domaćinsku atmosferu čim se u nju uđe (igra u delu "Arzamas"), tako je bilo i sa ovim komadom.

"Poslednjih meseci sam puno radila, bez prestanka, i bio mi je potreban odmor od projekata. Tada je usledio poziv od Milana Karadžića za ovu predstavu i prvo sam mislila da ne mogu to da postignem. Ali onda se ispostavilo da mi je rad na ovome bio zaista kao pravi odmor, koliko mi je prijalo, nisam ni osetila bilo kakav napor", rekla je Mihailovićeva, koja je sa rediteljem sarađivala na raznim serijama ("Budva na pjenu od mora", "Kalkanski krugovi"), a sada prvi put na sceni.

Njen muž Vladimir Petričević je komponovao muziku i napomenuo da sam komad ima sve ono što se nalazi u životu, od smeha do tuge.

Glumac mlađe generacije Nikola Šurbanović otkrio je da je kasnije ušao u proces rada, jer je neki drugi kolega bio u planu da igra njegov lik, momka otuđene kćerke.

Šurbanović u ovom pozorištu igra u komediji "Ljubav u Savamali", i drago mu je da je ponovo na ovoj pozornici, jer je uživao samo kad je kročio na scenu da gleda kolege na probi.

Odabrani su svi navedeni glumci koji su trenutno veoma traženi pretežno u TV serijama, Milutin Karadžić je prisutan u mnogim TV naslovima ("Biser Bojane", "Kalkanski krugovi", "Grupa", "Porodica", "Zlatni dani", "Ime naroda", "Besa" i "Drim tim").

Ostali, takođe, rado su viđena lica na malim ekranima - Nina Nešković ("Državni službenik", "Preživeti Beograd", "Kalkanski krugovi"), Nikola Šurbanović ("Sinđelići", "Predstraža", "Grupa", "Preživeti Beograd", "Kolo sreće"), Aleksandar Ðurica ("Švindleri", "Kosti"), Nela Mihailović - zvezda serije "Kolo sreće", kao i "Tate", "Crveni mesec" i desetak drugih.

Reprize predstave "Sportsko srce" su 7, 22. i 24. decembra.

Komentari (0)

Kultura