Aktuelno iz kulture

Džilijan Anderson o čuvenom šamaru u seriji o Katarini Velikoj: Sve se svodi na ugao snimanja

Komentari

Autor: Collider

07/12/2021

-

08:44

Džilijan Anderson o čuvenom šamaru u seriji o Katarini Velikoj:  Sve se svodi na ugao snimanja
Džilijan Anderson o čuvenom šamaru u seriji o Katarini Velikoj: Sve se svodi na ugao snimanja - Copyright Prinstscreen YouTube/Rocky64

veličina teksta

Aa Aa

Džilijan Anderson poslednjih godina igra moćne žene iz stvarnog života. Nakon što je oživela Margaret Tačer u seriji "Kruna", zaigrla je kao Elenor Ruzvelt u "Prvoj dami", a sada igra majku carice Katarine Velike u Hulu seriji "The Great". 

Tim povodom Collider je objavio intervju, u kom su razgovarali o tome zašto je želela da zaigra Johanu Jelisavetu Holštajn Gotorp, koji su izazovi rada u raskošnim kostimima i zašto je Elenor Ruzvelt bilo teže igrati nego "čeličnu ledi".

Anderson nije gledala prvu sezonu serije "The Great", kada je dobila priliku da zaigra u nastavku.

"Dobila sam scenario pre nego što sam pogledala bilo koju epizodu. Dok sam čitala 7. epizodu, taj dijalog me je potpuno uzeo i postalo je jasno kakav je bio humor u svetu u kom su živeli. Nekoliko puta sam se naglas smejala, a onda sam pogledala i prvu sezonu. Divno je gledati je i tu ima mnogo toga zabavnog zbog čega mogu da kažem: 'Da, želim da uskočim u ovaj svet, jer mi zaista odgovara", ispričala je glumica.

Odevanje je u vreme Katarine Velike bilo živopisno i vrlo kompleksno, pa nije bilo lako spremiti se za radni dan. 

"To je dug proces, ali je i zabavno gledati kako se svi delići dodaju i uklapaju. Kad neko nosi haljinu koja tako izgleda, odjednom osećate kao da ste u komediji ili da to treba da bude komedija. To utiče na sve i kako se krećete, kako ulazite na vrata, kako sedite. To je mnogo težine na kukovima. To nisam toliko očekivala, ali bilo je zadovoljstvo nositi ta remek-dela na dnevnoj bazi", kaže Anderson.

Glumica je upitana kako je snimljena jedna vrlo realistična scena u kojoj njen lik udara šamar svojoj ćerki Katarini Velikoj (Ela Fening).

"Sve se svodi na ugao snimanja. Ono čemu se nadate je da nećete napraviti kontakt. Moja ruka ne dotiče Elinu glavu, ali se ona okreće čim joj se moja ruka približi, a zvuk se naknadno doda. Samo možemo da se nadamo da će tako biti. Jednom sam morala nekoga da udarim i tada sam napravila kontakt, a to nije zabavno, ni za njih, ni za vašu ruku. Potreban je profesionalac da vam pokaže kako da to uradite kako treba", kaže Anderson.

U seriji je Johana Jelisaveta opisana kao žena sa planom, koja "dobro zna šta je najbolje za njene ćerke" i spremna je da uradi sve što je potrebno da dođe do željenog ishoda. To može da se kaže i za lik Margaret Tačer koji je tumačila u seriji "Kruna", ali i za Elenor Ruzvelt. Upitana da povuče paralele između ta tri lika, Anderson podseća da o Johani ne postoji dovoljno istorijskih tragova, da bismo sa sigurnošću mogli da znamo o kakvom je liku reč, ali od njih, za nju je najsloženiji bio portret prve dame Amerike.

 

 

"Ima nešto u Elenor, što sam našla kao izazovnije nego kod Tačer, jer nju (Tačer) samo malo vidite kao majku i ženu, ali uglavnom kao političarku. Ali sa Elenor dobijate zaokruženu perspektivu u pogledu toga ko je ta žena, tokom nekoliko decenija njenog života, što je verovatno deo izazova", kaže glumica.

Ona ističe da mnogo toga nije znala o toj istorijskoj ličnosti, koju smatra "izuzetnom ženom".

"Postoji izobilje informacija o njima i kako su ona i Frenklin uticali na građane Amerike, ali i širom sveta. Posao koji je radila, u koji je ulagala svoja lična sredstva, knjige koje je pisala, misija kojoj se posvetila od počtka do samog kraja... ona jednostavno nije mirovala. Ona je bila na usluzi. Bila je izuzetna i bilo je neverovatno biti na kratko u njenim cipelama", ispričala je Anderson.

Komentari (0)

Kultura