Aktuelno iz kulture

Bura zbog odbijanja finansiranja filmova Dragojevića, Markovića i Žilnika, Filmski centar Srbije: Ponovićemo konkurs

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2021

-

16:29

Bura zbog odbijanja finansiranja filmova Dragojevića, Markovića i Žilnika, Filmski centar Srbije: Ponovićemo konkurs
Bura zbog odbijanja finansiranja filmova Dragojevića, Markovića i Žilnika, Filmski centar Srbije: Ponovićemo konkurs - Copyright Tanjug/Zoran Žestić/Rade Prelić /EPA/URS FLUEELER

veličina teksta

Aa Aa

Nakon bure koju je u javnosti, a posebno na društvenim mrežama, izazvala odluka Upravnog odbora Filmskog centra Srbije (UO FCS) da ne podrži predlog Konkursne komisije koja je razmatrala dodelu sredstava za finansiranje i sufinansiranje filmova u kategoriji Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje, ovo telo se oglasilo saopštenjem u kojem se ističe da će konkurs biti ponovljen.

Kako se precizira, očekuje se da to bude učinjeno do kraja godine i da će se preciznijim uslovima konkursa "doći do toga da dobijemo filmove dostojne imena velikih autora i srpske kinematografije".

Podsetimo, Konkursna komisija je predložila podršku filmovima - "Škartovi" Srđana Dragojevića (sa 30 miliona dinara), "Doktor D" Gorana Markovića (sa 24 miliona dinara) i "Sloboda ili barbarizam" Želimira Žilnika (16 miliona dinara). Međutim, UO FCS je na sednici 25. novembra doneo odluku da odbije predlog komisije jer je, kako je navedeno u odluci, većina prisutnih članova UO glasala protiv predloga Konkursne komisije.

"Odajemo veliko priznanje i poštovanje komisiji koja je radila svoj posao profesionalno i odgovorno. Međutim, nakon završetka konkursa uočili smo da su dva od tri izabrana filma više puta odbacivani od strane različitih konkursnih komisija FCS, i zaključili da ovaj poseban konkurs time nije doveo do očekivanog rezultata - da bude šansa za novo autorsko delo eminentnih reditelja, umesto da daje privilegovan status filmovima koji su odbačeni u redovnoj konkurenciji", navodi se u saopštenju koje je postpisano sa UO FCS.

U saopštenju se ističe i to da je upravo UO FCS odlučilo da u listu već postojećih konkursa od ove godine uvrsti i onaj namenjen eminentnim rediteljima, koji do sada nije postajao, kao i to da, za razliku od Konkursne komisije koja se "odlučila za pristup da svim filmovima dodeli jednako nedovoljna sredstva", UO smatra da je "bolje da jedan projekat dobije značajna sredstva, nego sva tri prijavljena projekta nedovoljno".

"Zbog tih, a ne bilo kakvih drugih razloga, odlučili smo se da konkurs ponovimo, bolje precizirajući uslove konkursa na koji se, razume se, mogu javiti isti reditelji, i svakako da će sredstva dobiti neko od ovih eminentnih imena naše kinematografije, jer je upravo njima ovaj konkurs i namenjen", navodi se, između ostalog, u saopštenju koje je potpisano sa UO FCS, i ističe:

"Kao Upravni odbor obično ne učestvujemo u medijskim kampanjama, već radimo svoj posao onako kako je propisano - na institucionalan način. Ovom prilikom smatramo da smo dužni da se obratimo javnosti imajući u vidu značaj ovog konkursa, kao i značaj onoga sto je učinjeno u srpskoj kinematografiji zahvaljujuci FCS, koji pojedinci pokušavaju da uvuku u političko blato. Novac koji Filmski centar raspoređuje je novac građana Srbije i dužni smo da svaki konkurs sprovedemo tako da svaki dinar bude na najbolji način utrošen", piše u saopštenju i dodaje da UO FCS "najoštrije oduđuje uvrede Gorana Markovića upućene na račun Jelene Trivan, predsednice UO".

"Mi smo kolektivni organ koji je odluku doneo demokratskom većinom i stojimo iza svoje odluke, i sramni su i nedolični napadi na nju. Nadalje ćemo se, kao i do sada, o konkursima oglašavati samo na institucionalan način", zaključuje se u dopisu UO FCS, čiji su članovi Vladan Živković,  Aleksandar Conić, Miroslav Lekić, Petar Jakonić, Miroljub Stojanović i Anđelija Andrić (nedavno su to telo napustili Sandra Perović i Aleksandar Erdeljanović). 

Dragojević: "Situacija neobična"

Podovom odluke pomenutog tela, Srđan Dragojević je na Tviteru napisao da je "situacija neobična" i da nije čuo obrazloženje zašto je odbijena odluka stručne komisije.

Na društvenim mrežama su reagovali i rediteljka Mila Turajlić i reditelj Stefan Ivančić, upozoravajući kolege iz međunarodne filmske zajednice na slučaj "otvorene cenzure", kao i reditelj Ognjen Glavonić, koji je pozvao kolege da "dignu glas protiv ove odluke".

Odluku UO FCS je osudio i predsednik Saveta Festivala autorskog filma (FAF), reditelj Srdan Golubović, koji je, takođe, pozvao ostale kolege da dignu tim povodom "veliku buku".

"To što nema obrazloženja navodi na sumnju da je posredi nešto drugo, što nema veze sa umetničkim vrednostima projekata. Budi sumnju da je to pitanje gušenja slobode - umetničke, ali i slobode uopšte", rekao je Golubović 1. decembra u Kombank dvorani, uoči projekcije izraelskog filma "Ahedino koleno" Nadava Lapida, hrabrog umetničkog dela koje se bori za slobodu izražavanja o temama važnim za izraelsko društvo, piše Seecult.

Podsetimo, Filmski centar Srbije raspisao je u avgustu Konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. godinu, a podnete su tri prijave. Konkursna komisija dostavila je Upravnom odboru Centra obrazloženje i predložila tri filma za podršku.

Pozivni konkurs za eminentne domaće reditelje bio je raspisan u avgustu, a rok za podnošenje prijava bio je 4. septembar. O tri prijave razmatrali su članovi Komisije: scenarista Biljana Maksić, reditelj i predsednik UFUS Milan Knežević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu Siniša Bokan i dekan FDU u Beogradu Miloš Pavlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura