Aktuelno iz kulture

Gordan Matić: Filmski centar Srbije nikada ne miruje

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

16:52

Gordan Matić: Filmski centar Srbije nikada ne miruje
Gordan Matić: Filmski centar Srbije nikada ne miruje - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

"Filmski centar Srbije ni tokom prvih dana pandemije nijednog trenutka nije stao sa intenzivnim radom, i tako je već godinu i po, koliko traje ova situacija, istakao je u razgovoru za Tanjug direktor Filmskog centra Srbije (FCS), reditelj Gordan Matić.

Prvi čovek FCS je napomenuo da su oni jedna od retkih ustanova koja nije imala nijedan dan zatvoren za javnost, već su blagovremeno radili na realizaciji podrške svih mogućih filmskih projekata, a uspeli su da sprovedu sve regularne konkurse u planiranim terminima.

"Moje kolege u Filmskom centru daju sve od sebe i u ovim teškim vremenima, tako da nikada veći broj filmova u istoriji domaće kinematografije nije finansijski podržala jedna ustanova kao što je naša", naglasio je Matić.

FCS je u poslednjem periodu veoma aktivan, svaki novi domaći film koji se snima dobija podršku od njih, kao što je aktuelan ratni epski spektakl "Heroji Halijarda" Radoša Bajića, koji se nalazi u produkciji od kraja maja na Kosmaju i okolini Beograda.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Matić: Film "Heroji Halijarda" dobio je sredstva na konkursu za filmove sa nacionalnom tematikom 2020, i dramo mi je da su ovako brzo uspeli da uđu u pripreme

"Taj film je dobio sredstva na konkursu za filmove sa nacionalnom tematikom 2020, i drago mi je da su ovako brzo uspeli da uđu u pripreme, što zapravo pokazuje i posvećenost ekipe i same producentske kuće `Contrast Studios` u ovom projektu", izjasnio se Matić oko filma "Heroji Halijarda", koji će kasnije biti prikazan i kao mini serija "Vazdušni most", a nastaje u koprodukciji još i RTS i kompanije "Telekom Srbija".

Srpski narod je u leto 1944. godine, uz velika odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota, što je okosnica budućeg filma.

Direktor FCS kaže da ga ta vrsta ratne tematike iz Drugog svetskog rata veoma raduje, ne samo kao čoveka na čelu ustanove ili reditelja, već i kao gledaoca.

Taj film će se raditi pune dve godine, premijera će biti na proleće 2023, a Matić smatra da je danas teško generalizovati da li se svi filmovi tako studiozno i temeljno rade kao navedeno ostvarenje.

"Važno je da se filmovi ovakvog opredeljenja i takve teme pažljivo spreme. Često to bude problem, upravo u potcenjivanju vremena za neophodne pripreme i malom ulaganju sredstava u to istraživanje, pre-produkciju. Posebno je vreme ključno za filmove sa ovako složenom i ozbiljnom temom, kada je u pitanju epoha", pojasnio je Matić.

Takođe je naglasio da inače nema "malih" filmova, posebno ne u preprodukciji, tada su svi pođednako ozbiljni i značajni.

Kako je izjavio, filmovi budu mali ili veliki tokom emitovanja, odnosno za vreme svog života pred publikom, u bioskopima ili na festivalima.

Bar pet ostvarenja snimaće se od septembra

"Trenutno je 12 filmova u opticaju da se kreće u njihovo snimanje, ili se završavaju, što je zaista impresivan broj za jednu malu zemlju i kinematografiju kakva je naša. Osim toga, barem pet ostvarenja će početi sa snimanjem u prvoj polovini septembra”, otkrio je Tanjugu Matić.

Tokom jula FCS će realizovati i konkurse Stimulacije učestvovanja domaćih filmova na inostranim festivalima, bioskopskog prikazivanja filmova, stimulacija gledanosti i distribucije.

Ceo jul će biti aktuelni i drugi konkursi u više etapa - sufinansiranje dugometražnih igranih filmova za decu i omladinu, dugometražnih animiranih filmova, kratkometražnih igranih projekata, dugometražnih igranih naslova, ali i finansiranje unapređenja i razvoja filmskih scenarija.

Krajem jula će ponovo biti pokrenuti konkursi za sufinansiranje dugometražnih dokumentarnih filmova, kratkometražnih dokumentaraca i manjinskih koprodukcija.

Novina je ta da će 4. avgust prvi put biti otvoren Pozivni konkurs za značajne domaće reditelje - Sufinansiranje razvoja projekata adaptacije književnih dela domaćih autora.

Svaki od planiranih konkursa biće otvoren mesec dana, a tekst konkursa i prateća konkursna dokumentacija će biti dostupni na internet stranici FCS na dan raspisivanja konkursa.

Pucnji u Marseju

Detaljne pripreme je imao i sam direktor Matić kao režiser u snimanju svog najnovijeg filma "Pucnji u Marseju", čije je snimanje nedavno završeno.

I pored velikih obaveza na čelu FCS, Matić je stigao da snimi navedeno ostvarenje u igrano-dokumentarnoj formi, kakav je i njegov debitantski dugometražni film "Žućko: Priča o Radivoju Koraću" kojim se proslavio 2011. godine.

"Moj novi film će imati svetsku premijeru krajem leta, a onda će krenuti u bioskope od oktobra, na godišnjicu tog atentata", otkrio je Matić.

Ubistvo kralja Aleksandra u Marseju jedan je od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, a oko atentata kružile su mnoge priče i legende, i film će pratiti suđenje atentatorima.

Novo svetlo na tragičan događaj 9. oktobra 1934. godine daće u svom filmu reditelj Matić, koji je u obimnom istraživanju dobio originalne transkripte od čak 800 strana.

Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je atentator bio Vlado Černozemski, pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na licu mesta likvidirao kralja Aleksandra.

U igranom delu filma će nastupiti Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Tamara Aleksić, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, Vladimir Aleksić, Miloš Tanasković...

Kako je ranije govorio Matić, atentat na kralja Aleksandra u Marseju je prvi snimljen u istoriji, što su Francuzi odavno otkrili, a mnoge trake su posle bile cenzurisane.

Gordan Matić krenuće u realizaciju i jednog svog projekta, poznate igrano-dokumentarne TV serije "Srpski junaci srednjeg veka".

Do sada je serija kroz dve sezone imala 20 epizoda, u produkciji "Contrast Studios" Radoša Bajića.

"Planiramo snimanje trećeg serijala, i dogovor je da radimo kada krenem na odmor iz Filmskog centra. To će obuhvatiti tri nedelje snimanja u drugoj polovini septembra, i prvoj polovini oktobra", zaključio je Matić.

Komentari (0)

Kultura