Aktuelno iz kulture

Snima se nastavak "Munja", a podršku dobija i scenario za dokumentarac o Milunki

Komentari

Autor: Sonja Šulović

11/06/2021

-

17:31

Snima se nastavak "Munja", a podršku dobija i scenario za dokumentarac o Milunki
Snima se nastavak "Munja", a podršku dobija i scenario za dokumentarac o Milunki - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Filmskog centra Srbije (UO FCS) usvojio je predloge Konkursnih komisija za dodelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. godinu u šest kategorija.

Na konkursu za dugometražni igrani film odabrano je šest projekata - "Ekskurzija" Miroslava Terzića, "Inat" Andrijane Stojković, "Mama" Nikole Ležaića, "Šifra Vuk", Miloša Škundrića i "Štelovanje" Nemanje Ćipranića dobili su po 24 miliona dinara, dok je film "Bilo jednom na istoku" Srđana Dragojevića dobio 23 miliona. 

"`Ekskurzija` je film o nasilju, o nasilnom društvu, o nedostatku empatije, osećanju krivice i odgovornosti. Scenario je napisan izuzetno, sa dobrim likovima i živim dijalozima. Vizuelni aspekt projekta je izuzetno važan, najavljuje snažne slike i prizare, uzbudljivu atmosferu i klaustrofobiju prostora, koji dovode do dramskih sukoba i razrešenja", navodi se u obrazloženju komisije, čiji su članovi bili Darko Bajić (predsednik), Vladimir Kecmanović, Srdan Golubović, Svetozar Cvetković i Vladimir Vasiljević.

Celovečernji film "Inat" je priča o posledicama rat u Jugoslaviji devedesetih godina, ali i "Mama" priča o posledicama rata, o izbeglicama progonjenih sa svojih ognjišta, a simbolično se prepliće sa savremenim nomadima, željnim avantura koje im donose putovanja.  

Komisija se jednoglasno slaže da je "Šifra Vuk" najkomplikovaniji projekat koji je prijavljen, i koji je bitan na više nivoa i "ima potencijal da bude vizuelni spektakl kakav domaća kinematografija dugo nije imala".

"Štelovanje", s druge strane, je "kriminalistički film sa elementima društvene kritike, koja nije samo dramski okvir i dekor, već kroz intrigantnu radnju postaje akter, stvarnost i autorski stav".

"Bilo jednom na istoku" kompleksna je priča o socrealističkoj diktaturi i njenom padu, koja, iz perspektive tranzicije odigrane nakon pada Berlinskog zida, dobija veoma različite i protivrečne konotacije. 

Bez podrške Filipović, Ćeranić, Bukvić

U ovoj kategoriji bez podrške je ostalo 17 projekata, među kojima su i filmovi Slobodana Skerlića ("Trpele"), Stevana Filipovića ("Pored tebe"), Nemanje Ćeranića ("Nedelja") i Radivoja Bukvića ("Antitalenti").

Komisija je preporučila projekat "Doktor D" scenariste i reditelja Gorana Markovića Komisiji za Sufinansiranje filmova eminentnih autora, dok posebno vrednuje i preporučuje sledećoj komisiji za Sufinansiranje domaćih dugometražnih igranih filmova projekte: "U senci rogova" scenariste i reditelja Ognjena Glavonića, "Rupa" scenariste Filipa Grujića i reditelja Marka Sopića, "Deca pevaju hitove" scenaristkinje i rediteljke Mine Đukić, i projekat "Usud", koscenariste i reditelja Stefana Maleševića.

Tri projekta sa komercijalnim potencijalom

Komisija koja je odlučivala o sufinansiranju žanrovski određenih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom odlučila je da podršku dobiju tri filma. 

"Obuka" Stanislave Staše Koprivice pordžana je sa 23,5 miliona dinara, "Bibijaka i dobošar" Ivice Vidanovića sa 22,5 miliona, ali i nastavak kultnog bioskopskog hita "Munje opet" Raše Andrića (14 miliona).  

Članovi komisije bili su Dejan Stojiljković (predsednik), Tanja Bošković, Milan Stojanović, Marko Čkonjević i Igor Stanković.

Na ovom konkursu, bez podrške je ostao nastavak jednog drugog hit serijala, "Sekula ženi sina" Dragoslava Lazića, ali i još jedan projekat Srđana Dragojevića "Škartovi", filmovi Nemanje Ćeranića, Petra Ristovskog, Lazara Bodrože...

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih igranih filmova finansijska sredstva su dodeljena projektima: "Leto" Nevene Desivojević i "Da ne povuče" Milice Lee Filipovski.

Podrška i dokumentarcima

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih kratkometražnih dokumentarnih filmova finansijska sredstva su dodeljena projektima: "Jablan" Jelene Bosanac i Tanje Brzaković, "Žrtvovana lepota" Ivice Vidanovića, "A Istok reka teče" Jelene Radenović i "Ruža mojih logoraša" Slađane Topalović Nestorović.

"Rampart" Marka Grbe Singa, "Još jedno proleće" Mladena Kovačevića, "Prizvan i pozvan" Luke Papića, "Planeta šljivova" Vladimira Perovića, "Zalazak" Miloša Jaćimovića, "Ja sam Šaban" Željka Mirkovića i "Partizanski vestern Žike Mitrovića" Nedeljka Kovačića podržani su u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova.

"Kapetan Džon Piplfoks" Vladimira Slavice, "Žetva" Strahinje Mlađenovića i "Fantom iz opere" Nemanje Gavrilovića mogu računati na novac, budući da su odabrani na konkursu u kategoriji Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih animiranih filmova.

Unapređenje i razvoj filmskih scenarija

FCS će sa 300.000 dinara sufinansirati razvoj i unapređenje deset scenarija. U pitanju su "Vetre pričak sa mnom" Stefana Đorđevića, "Posle oluje" Kristine Kljajić, "Konji pevaju" čiji su autori Luka Papić i Vladimir Vulević, zatim dugometražne igrane filmove "Imam nešto da ti kažem" Jordana Cvetanovića, "Hajduci" (Pavle Vučković i Predrag Đurđević) i "Greh" Saše Radojevića. Na podršku računaju i "Dramatični život Soghomona Tehlirijana" Miroslava Mandića, "Čistilište" Momira Miloševića, "Do kraja dana" Jelene Maksimović i "Milunka" Igora Stankovića.

Komentari (0)

Kultura