Aktuelno iz kulture

Sve što treba da znate o jubilarnoj manifestaciji: Pisci i noviteti u Noći knjige

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

16:04

Sve što treba da znate o jubilarnoj manifestaciji: Pisci i noviteti u Noći knjige
Sve što treba da znate o jubilarnoj manifestaciji: Pisci i noviteti u Noći knjige - Copyright Laguna/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarna 25. Noć knjige biće održana od 10. do 12. decembra na 63 lokacije u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u 33 grada u Srbiji i regionu (Banjaluka, Bijeljina, Tuzla, Sarajevo, Gradiška, Prijedor, Podgorica, Nikšić), kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs.

"Osim ponude više od 50.000 naslova, brojnih hitova domaće i svetske književnosti, i ove godine pripremamo fantastične popuste do čak 40 odsto i sjajne poklone", navode iz Izdavačke kuće "Laguna".

Kao i do sada, u Noći knjige pred čitaocima će se naći mnoštvo novih izdanja, kako domaće tako i svetske književnosti. Među njima su i nova knjiga Jua Nesbea "Ostrvo pacova i druge priče", koja donosi pet priča iz bliske budućnosti. Poigravajući se žanrovima, Nesbe ispituje šta pokreće i određuje sudbinu čoveka kao pojedinca, ali i jedinke u društvu - ima li mesta za ljubav, saosećanje i pravdu čak i u ekstremnim uslovima borbe za opstanak?

Kad je nastao, pre skoro 20 godina, bio je ispred svog vremena. Danas je nažalost i dalje aktuelan. Roman "Ljubav na posljednji pogled" Vedrane Rudan je po autorkinoj oceni i njen najbolji roman, a govori o nasilju u porodici i ženi koja odlučuje da više ne bude žrtva nasilnika.

Treći roman u hit serijalu "Prva damska detektivska agencija" Aleksandra Mekola Smita je "Moralne pouke za lepe devojke", onaj o dečaku kojeg su možda odgajili lavovi... Kad jednom nešto krene po zlu, čini se da tome nema kraja. Mma Ramocve svoju ljupku kancelariju mora da preseli u prostorije radnje "Brzi motori Tlokvenga". A povrh svega, nekoliko slučajeva koje je preuzela ispostaviće se kao prilično izazovni.

Sa knjigom "Anđeli neće sići sa nebesa" možemo reći da se krug zatvorio. Devet priča iz zaostavštine Đorđa Lebovića, koje Laguna prvi put objavljuje kao da zamenjuju nikad nenapisana dva završna poglavlja njegovog kultnog romana "Semper idem".

Delo u kojem se prepliću činjenice i fikcija "Tugovanke za zavičajem" Ajada Aktara je epska priča o čežnji, nezalečenim ranama i besramnom pustošenju ljudskih života, priča u kojoj autor ne štedi nikog, a ponajmanje sebe.

Uveu Jonzonu je bilo potrebno više od petnaest godina da napiše svoju tetralogiju u kojoj opisuje jednu godinu u životu protagonistkinje po imenu Gezina Krespal. Svakom danu u toj godini posvećeno je po jedno poglavlje. Nedavno je izašao treći roman "Svaki dan u godini 3". Objavljen je i novi roman kraljice romantične komedije Sofi Kinsele "Zabava tek počinje".

Značajna knjiga Josipa Mlakića "Na Vrbasu tekija" živo i uverljivo, utemeljena na zavidnom poznavanju epohe i istorijske građe, osvetljava jedan nezaobilazan i bitan, a u književnom smislu retko tematizovan segment novije bosanske istorije.

Mnoštvo interesantnih, intrigantnih i manje poznatih pojedinosti iz života popularnih muzičara otkriva u svom romanu "Preko trnja" legendarni gitarista "Riblje čorbe" Miša Aleksić, koji je "Laguna" posthumno objavila uz pomoć njegove ćerke Mine.

Promo

Posthumno objavljen roman legendarnog gitariste "Riblje čorbe"

Vanja Bulić u romanu "Tata u drugom stanju" iskreno i duhovito opisuje šta sve preživljava Slobodan Boda Dimić dok očekuje porođaj svoje supruge. Iščekivanje je napeto i isprekidano brojnim epizodama koje Bodu uznemiravaju i dekoncentrišu a čitaoce razgaljuju. Nezaobilazno štivo za (buduće) očeve.

U knjizi "Moja ljubav Nikola Tesla" Ana Atanasković nam otkriva drugu stranu Tesline prirode: nežnog, pažljivog, duboko moralnog čoveka koji izbegava Amorovu strelu supruge bliskog prijatelja i mecene.

U zbirci tekstova Džefa Bezosa "Smišljajte i istražujte: Sabrani spisi" sadržani su ključni principi i filozofija jednog od najbogatijih ljudi planete, kojima se vodio tokom stvaranja, razvoja i vođenja kompanija Amazon i Blu oridžin. Knjiga sadrži jedinstvena i izuzetno originalna godišnja pisma akcionarima, uz brojne govore i intervjue koji pružaju uvid u Bezosovo poreklo, rad i razvoj njegovih ideja.

Kada je reč o književnosti za decu, svetski popularni serijal o Ameliji Zubić nastavlja se sa još dva dela "Amelija Zubić i nestalo blago jetija" i "Amelija Zubić i nestašni mačkorozi". Tu su i knjige bugarskog klasika za decu Elina Pelina "Jan Bibijan" i "Jan Bibijan na Mesecu".

Sa knjigom "Priče o životinjama sa svih kontinenata" mališani će krenuti na put oko sveta uz osam divno ilustrovanih priča a usput će i saznati kako žive životinje na različitim kontinentima.

Jubilarnoj 25. Noći knjige pridužilo se i više od stotinu drugih izdavača, čija će izdanja biti na popustu od 20 odsto, a manifestaciji se pridružio i veliki broj biblioteka iz Srbije i regiona koje će čitaoce obradovati posebnim pogodnostima - popustima ili programima specijalno kreiranim za Noć knjige.

Pisci u Noći knjige

Petak, 10. decembar

Delfi SKC (ulaz iz Resavske)

17.00 - Bojan Ljubenović

17.30 - Nenad Novak Stefanović

18.00 - Miomir Petrović

18.30 - Dušan Petričić

19.00 - Vladimir Vučinić

Delfi knjižara "Borislav Pekić", Knez Mihailova 48

17.00 - Ana Atanasković

17.30 - Goran Marković

18.00 - Ljubica Arsić

19.00 - Keri Čin

Knjižara "Vladislav Petković Dis", Čačak

19.00 - Vladan Matijević

Delfi Knjižara "Milutin Uskoković", Užice

17.00 - Danica Bogojević

Subota, 11. decembar

Delfi SKC (ulaz iz Resavske)

17.00 - Momčilo Đorgović

17.30 - Darko Tuševljaković

18.00 - Goran Skrobonja i Ivan Nešić

18.30 - Nenad Racković

19.00 - Goran Gocić

Delfi knjižara "Borislav Pekić", Knez Mihailova 48

17.00 - Momčilo Petrović

17.30 - Marko Braković

18.00 - Mirjana Bobić Mojsilović

Knjižara "Jovan Jovanović Zmaj", Novi Sad

14.00 - Robert Takarič

16.00 - Vladimir Kopicl

17.00 - Iva Kolega

18.00 - Jelena Bačić Alimpić

19.00 - Aleksandar Gajić

Knjižara Big Shopping centar, Novi Sad

16.00 - Robert Takarič

Delfi knjižara "Branko Miljković", Obrenovićeva 3, Niš

18.00 - Dejan Stojiljković

19.00 - Branislav Janković

Delfi knjižara "Radoje Domanović", Kragujevac

18.00 - Nenad Gajić

Nedelja, 12. decembar

Delfi SKC (ulaz iz Resavske)

12.00 - Aleksandra Urošević

12.30 - Tamara Lujak

13.00 - Ljubivoje Ršumović

13.30 - Uroš Petrović

14.00 - Jelena Holcer

Komentari (0)

Kultura