Aktuelno iz kulture

Povratak 13 ostvarenja u Sloveniju uz početak sedmog festivala "Dani slovenačkog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/12/2021

-

17:27

Povratak 13 ostvarenja u Sloveniju uz početak sedmog festivala "Dani slovenačkog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci
Promo/Arhiv Slovenačkog filmskog centra - Copyright Promo/Arhiv Slovenačkog filmskog centra

veličina teksta

Aa Aa

"Zadovoljstvo nam je što povratak slovenačkih igranih filmova možemo da proslavimo zajedno sa početkom 7. festivala Dani slovenačkog filma u Srbiji, koji će se održati od 8. do 11. decembra", navodi se u saopštenju Ambasada Slovenije u Beogradu.

Originalnih 13 snimaka slovenačkih igranih filmova, naime, koji su čuvani u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, vraćaju u Sloveniju. Radi se o filmovima `Na svoji zemlji`, `Trst`, `Kekec`, `Jara gospoda`, `Svet na kajžarju`, `Dobri stari pianino`, `Dobro morje`, `Akcija`, `Veselica`,`Ti loviš`, `Naš avto`, `Tri četrtine sonca` i `Balada o trobenti in oblaku`.

"Filmovi su 1968. godine na osnovu dogovora o depozitu, a od strane producenta Triglav filma, bili predati arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na pažljivo čuvanje, pošto u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci. Sklapanjem sporazuma između Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke, uspešno su okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije bivše Jugoslavije za povratak izuzetno značajnog dela slovenačke kulturne baštine", navodi se u saopštenju Ambasade Slovenije u Beogradu.

Arhiv Slovenačkog filmskog centra

 

Festival Dani slovenačkog filma jedan je od najvažnijih slovenačkih kulturnih događaja u Srbiji, koji značajno doprinosi jačanju povezanosti između Slovenije i Srbije u oblasti kulture, a jača i povezanost slovenačke zajednice u Srbiji.

Otvaranje festivala biće održano 8. decembra u 19.30 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će direktor Arhiva Slovenije dr Bojan Cvelfar u prisustvu slovenačkog ambasadora Damjana Berganta, svečano primiti simboličnu rolu filmske trake iz ruku direktora Jugoslovenske kinoteke Jugoslava Pantelića.

Ova tradicionalna manifestacija traje do 11. decembra i na programu ima osam dugometražnih filmova novije produkcije i osam kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji će se prikazivati pre celovečernjeg filma.

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće 8. decembra (20h) film "Doviđenja u sledećem ratu" (Na svidanje v naslednjoj vojni) iz 1980, koji je nastao u saradnji srpskog reditelja Živojina Žike Pavlovića i slovenačke produkcije i glumačke podrške, a prema literarnom predlošku Vitomila Zupana.

Biće prikazana digitalizovana kopija u opremi Slovenačkog filmskog centra, a pre filma, uz prisustvo predstavnika Ministarstva kulture Srbije i Slovenije, reviju će svečano otvoriti dramska umetnica Milena Pavlović, ćerka znamenitog pisca i reditelja

Na ovogodišnjim Danima slovenačkog filma publika će videti i filmove "Nekad su bili ljudi" Gorana Vojnovića, "Zastoj" Vinka Moderndorfera, "Sanremo" Miroslava Mandića, "Slovenac koji je preleteo vek" Dušana Milaveca, kao osam kratkih i eksperimentalnih filmova. Nakon projekcije autori i producenti predstaviće se publici i razgovarati sa voditeljima programa.

U okviru pratećeg programa, koji uređuje dr Ivana Kronja, pred publikom će biti i izložba filmskih plakata iz opusa Živojina Žike Pavlovića i Vitomila Zupana, uz podršku Kinoteke Slovenije, Filmskog centra Srbije i Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Okrugli sto Živojin Pavlović u slovenačkoj kinematografiji uz učesnike goste i stručnjake iz Srbije i Slovenije za književnost i film održaće se drugog dana revije, u četvrtak 9. decebra u 12 sati u Jugoslovenskoj kinoteci.

U okviru ostalog pratećeg programa su i radionica filmske animacije Miloša Tomića i tribine uz učešće autora, teoretičara, producenata iz obe države, kao i promocija knjige "Estetika Avangardnog i eksperimentalnog filma: Telo, rod, identitet" dr Ivane Kronje.

Treći deo monografske studije zasnovan je na analizi jugoslovenskog neoavangardnog kratkog filma i antologijskim kratkim filmovima Živojina Žike Pavlovića "Triotih o materiji i smrti" (1960) i Vojislava Kokana Rakonjca "Zid" (1960).

Izabrani filmovi biće prikazani i u Kulturnim centrima Niša, Novog Sada, Pančeva, Kovina i Smedereva uz pomoć i prisustvo članova Slovenačkih kulturnih zajednica i društva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura