Aktuelno iz kulture

Kratke noge - premijera kratkih igranih filmova mladih rediteljki

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2021

-

13:46

Kratke noge - premijera kratkih igranih filmova mladih rediteljki
Kratke noge - premijera kratkih igranih filmova mladih rediteljki - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Premijera pet kratkih igranih filmova koje su potpisali studenti režije biće održana 17. decembra u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Na večeri pod nazivom "Kratke Noge" predstaviće se Viktorija Samardžić, Dora Jung, Aglaja Filipović, Olga Milisavljević i Hana Piščević.

"Filmovi autora imaju kratke noge jer je put dug, jer noge još uvek rastu, jer te noge, pa i one kratke vode svuda i jer one zapravo, nimalo nisu kratke", navodi se u saopštenju orgranizatora ovog programa.

Ulaz je slobodan, a nakon projekcija uslediće razgovor sa autorima koji će voditi scenaristkinja i pesnikinja, Maša Seničić.

"Kraj leta jednog dvanaestogodišnjaka koji se, uz pomoć drugara i protiv majčine volje, sprema da napusti školu i ode u cirkus", navodi se o filmu "Budna deca sanjaju" rediteljke Hane Piščević. Scenario je baziran na autentičnoj priči, likovima i lokaciji i zbog toga prava deca, naturščici i glume u filmu.

Promo

 

"Pokušala sam da stvorim jedan stilizovan, estetizovan svet u kome prirodnost i autentičnost proizilaze iz realnih likova i lokacija. U filmu postoje i nadrealni elementi kojima naglašavam dečji svet koji je otvoreniji od sveta odraslih. Ti motivi predstavljeni su u vidu ekscentričnih kostima (nalik cirkuzantima) u kojima se glavni likovi u nekoliko scena pojavljuju. Želja mi je da gledaoci ne znaju da li su se takvi dogadjaji zaista dogodili ili su ih deca umislila i da to zapravo ne bude relevantno za film. Na taj način prikazujem subjektivni doživljaj glavnog junaka koji sanja o cirkusu", reči su rediteljke.

Film Viktorije Samardžić "Dok sunce izlazi" prati jednu porodicu, ali gledalac brzo saznaje, iako se to još ne vidi fizički na njoj, da kćerka pati od ozbiljne progresivne bolesti koja u poslednje vreme postaje sve gora.

Promo

 

Dok se otac sa tom činjenicom nosi tako da joj želi pružiti sve što još može, majka se pokušava držati normalne rutine odlažući, na taj način, suočavanje sa bezizlaznošću situacije...

Advokat David Klug, po službenoj dužnosti dolazi u zgradu pritvora na svoj prvi samostalni slučaj. Suočava se sa ženom koja je optužena za svirepo ubistvo svog muža. Ređaju se njegove posete istražnom zatvoru. Na početku one su skoro neme, bez emocija. Tek na trećem susretu ona mu priča kroz šta je prolazila u toj vezi, ali i o sistemu koji služi osveti jedne porodice i o tome koliko se slučaj komplikuje i prepušta u okrilje plemenskim pravilima patrijarhalne sredine, ovo bi ukratko bio opis filma "Presuda" Dore Jung.

Promo

 

Kako se dalje navodi, kako su se Davidove kolege ponašale kao režiseri sistematske odmazde, optužena Ana ih je sve odbila. Poslednji susret pred zakazano suđenje, odaje obostrano poverenje - David pokušava da zadrži nadu za Aninu borbu pred sudom, želi da pomogne ženi koja je žrtva nasilja, govori joj istinu u kojoj otkriva, da ga je njena priča promenila. Priznaje da je i on bio sa razlogom poslat da obavi posao, ali da to više nije slučaj, traži Anino poverenje. David donosi odluku da svoje znanje upotrebi kako bi tu majku, već osuđenu, odbranio i ukazao na jedan od najvećih problema društva.

Promo

 

Vraćajući se kući Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu. Zbog nepredvidivih okolonosti prinuđeni su da dele hotelsku sobu. Dvoje mladih koji su odlaskom vani postali stranci u svom gradu otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost", glasi sinopsis filma "Sami zajedno" rediteljke Aglaje Filipović.

Promo

 

Ninina majka u polusnu nesvesno izgovara kletvu da ukoliko Nina nastavi sa svojim ponašanjem, njena ruka će se osušiti kao posledica Božije kazne. Nina počinje duboko da razmišlja o nadolazećoj kletvi i da sve intenzivnije misli o smrti i svojoj krivici. U kući u kojoj su pomešani signali ljubavi i straha, nežnosti i psihičkog zlostavljanja, Nina ne oseća uporište i povlači se u sebe dok pokušava da umilostivi Boga. Kada shvati da joj niko neće pomoći, Nina spoznaje da jedina osoba kojoj se nije obratila za pomoć jeste ona sama, sinopsis je filma "Blago puževima" Olge MIlisavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura