Aktuelno iz kulture

Mikser poziva mlade dizajnere i druge kreativce regiona: Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim rešenjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

17:12

Mikser poziva mlade dizajnere i druge kreativce regiona: Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim rešenjima
Mikser poziva mlade dizajnere i druge kreativce regiona: Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim rešenjima - Copyright Mikser/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija Mikser najavila je novo izdanje regionalnog konkursa "Young Balkan

Designers 2022" i pozvala mlade dizajnere regiona i druge kreativce do 35 godina starosti, da do 20. januara prijave svoja rešenja kao odgovor na ovogodišinju temu "Life Hacks".

Poziv važi za pojedince i timove iz sledećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Svaki učesnik može da prijavi više projekata popunjavanjem nove elektronske prijave.

"Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim dizajnerskim rešenjima, projektima, predmetima,

konceptima, uslugama, scenarijima i izumima koji doprinose zdravom i održivom načinu života i
blagostanju korisnika, i pokreću razgovor o alternativnim `dizajnerskim prečicama` (hakovima) ka
kvalitetnijem svakodnevnom životu: kod kuće, u školi ili na poslu, u javnosti, u našim intimnim i
zajedničkim prostorima, urbanim i ruralnim sredinama, u našem fizičkom i digitalnom okruženju", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Ohrabrujemo mlade stvaraoce da razmišjaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim i pristupačnim personalizovanim rešenjima koja pospešuju inkluzivnost i jednakost pružanjem izbora i fleksibilnosti za potrebe različitih korisnika i inspirišu članove porodica, timova i zajednica da razviju i održe zdrav životni stil, udružuju se i međusobno pomažu."

Mikser/Promo

Prvi nastup na Milnaskom sajmu - Arc lounge nominacija za najbolji proizvod (YBD 2009)

Dizajneri mogu dostaviti inovativna rešenja za nameštaj, osvetljenje, elemente enterijera, predmete za svakodnevnu upotrebu, inovacije urbanog baštovanstva, didaktičke igračke i alate, aksesoare, kancelarijski materijal, školsku opremu, kućni pribor, tekstil, zaštitnu opremu, modnu odeću, inovativne i ekološke materijale i postupke; urbane servise, dizajnerske usluge; digitalna rešenja za unapređivanje svakodnevnog života; inovativni dizajn i scenarije proizvodnje koji nude ekonomski i socijalno održiva rešenja za lokalne probleme, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama.

"Predloženi projekti ne bi trebalo nužno da imaju ambiciju da `ostave trag`, već da pokušaju da redukuju karbonski otisak, uključe promišljanja o principima kružne ekonomije, primeme lokalne veštine i resurse, i uključe lokalne aktere u rešavanje problema i proizvodnju, stvarajući pozitivan ekološki, ekonomski, kulturni i društveni uticaj", navode iz organizacije Mikser.

Mikser/Promo

Drugi nastup na Milnaskom sajmu - nominacija za najbolji štand (YBD 2010)

Internacionalni žiri koji će ocenjivati inovativnost i primenjivost dizajnerskih rešenja pristiglih na konkurs čine: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najrelevantnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije, alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD, Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji, Jovana Zhang Bogdanovic, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu u Kini koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim  eksperimentalnim dizajnom, Denis Leo Hegic, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now.

Mikser/Promo

 

Izabrane pobednike takmičenja "Young Balkan Designers 2022" očekuje nagrada u vidu učešća na međunarodnoj smotri talenata "Salone Satellite" na najistaknutijem svetskom dizajnerskom događaju - Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 5 do 10. aprila 2022.

Posle svetske premijere nagrađeni radovi biće predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom oktobra 2022., na Mikser festivalu, jednom od najzačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura