Reflektor

Mikser festival: Kreativci i aktivisti za čiste vode i vazduh, Merima Isaković za podršku žrtvama nasilja

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2021

-

14:18

Mikser festival: Kreativci i aktivisti za čiste vode i vazduh, Merima Isaković za podršku žrtvama nasilja
Mikser festival: Kreativci i aktivisti za čiste vode i vazduh, Merima Isaković za podršku žrtvama nasilja - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Mikser festival biće održan od 26. do 28. maja pod sloganom "Vreme je za zagrljaj!" u Zornića kući u Barajevu, a programom su predviđeni trodnevna konferencija, dizajn kamp i brojne radionice u prirodi. 

"Nakon godine propuštenih zagrljaja, ponovo okupljamo kritičnu masu stručnjaka, kreativaca, aktivista, i donosilaca odluka, medije, predstavnike privatnog sektora i međunarodnih organizacija, na zajedničkom zadatku - kako osmisliti i ubrzati globalni oporavak nakon pandemije i koje su reperkusije procesa u zemlji i regionu? Tražimo odgovore na pitanja: da li nam je pandemija pomogla da razumemo koncept solidarnog i održivog razvoja? Kako da udružimo delovanje oko krucijalnih tema: čiste vode i vazduha, zdravog zemljišta, zdravog života u urbanim sredinama, kao i dizajnerskih inovacija koje treba da omoguće održivu budućnost? U kojoj meri je kreativnost potrebna upravo u kriznim situacijama i koja je budućnost kulturnog sistema? Posebnu pažnju i ove godine posvećujemo socijalnoj pravdi i odnosu prema najosetljvijim grupama našeg društva, među kojima je prednost data starijim sugrađanima u borbi za dostajnstveno, aktivno starenje, i ženama na udaru dodatnih izazova pandemije, kao i sveukupne diskriminacije društva", navode u Mikseru. 

Ekologija i dizajn 

Mikser festival će, pored domaćih stručnjaka, ugostiti i osnivača platfome "What Design Can Do" (Šta može dizajn?) Ričarda van der Lakena i nemačkog kritičara i kustosa dizajna Volkera Albusa, koji će otkriti kako otpad može da postane inspirativan i izdašan material za hrabre dizajnerske inovacije. Najavljeno je i učešće Samira Akbara, specijaliste zaštite životne sredine iz Vašingtona, profesora Čeda Maksimovića sa Imperijal koledža, stručnjaka dva velika evropska projekta "Eupolis" i "Heart" sa idejom da predstave planerske metodologije unapređenja zdravlja građana u urbanim sredinama kroz primenu prirodom inspirisanih rešenja i participacije građana. 

Podrška žrtvama nasilja 

Privatna arhiva

Merima Isaković

Težeći socijalnoj pravdi za sve, naročito za senzitivne grupe, kroz panel "Kad budeš bila spremna" govorimo o tome, kako naše društvo reaguje na istupe žrtava seksualnog nasilja, navode u Mikseru i najavljuju javni direktan onlajn intervju sa glumicom Merimom Isaković iz Australije koji će voditi novinar Aleksandra Đuričić, kao dodatnu podršku žrtvama nasilja i javnom dijalogu o tome kako izgleda život žrtve nakon izlaska u javnost, kao i šta Srbija trenutno preduzima da prevenira nasilje i zaštiti žrtve.  

Nekadašnja najveća mlada zvezda jugoslovenskog filma Merima Isaković, dospela je osamdesetih godina prošlog veka na sve naslovne strane jugoslovenske štampe kada je doživela saobraćajnu nesreću i tek što je kročila na scenu, završila u invalidskim kolicima. Javnost je pratila njen put izlečenja od Rusije do Kine, a nakon toga Merima je nestala sa ovih prostora. Živela je na Novom Zelandu, a poslednjih desetak godina je u Australiji. 

Sada je ponovo u žiži medijske pažnje na prostoru bivše Jugoslavije. Svojom ispovešću u Nedeljniku o tome kako ju je kao 18-godišnju studentkinju glume seksualno napastvovao stariji kolega, Merima je prodrmala region. Da ispriča tu bolnu priču, koju je 43 godine čuvala za sebe i najbliže prijatelje, Merimu je podstakao slučaj Danije Štajnfeld, koja je istog kolegu decenijama kasnije, optužila za silovanje. 

Umetnost i radionice u prirodi 

Uz program javnih dijaloga, Mikser festival tradicionalno predstavlja i mladu umetničku i dizajnersku scenu. Na konkursu "Black Box" pod nazivom "Princip nade" odabrano je 22 umetnika koji će u Zornića kući, pred posetiocima, stvarati umetnička dela, a planirane su i edukativne sesije sa etabliranim umetnicima i kustosima. 

Promo

 

Trodnevni dizajn kamp "Nova vrednost" koji Mikser festival organizuje uz podršku Saveza izviđača Srbije pod vođstvom profesorke Jelene Matić, udružio je dizajnere, ekologe i ljubitelje kampovanja u kreiranju inovativnih dizajnerskih rešenja od otpada sakupljenog u okolini Zornića kuće, nudeći učesnicima obilje radionica i praktičnih razmena veština za boravak u prirodi. 

Kao poseban događaj u okviru festivala, najavljena je autorska izložbe na otvorenom "Šuma bara livada" Marka Lađušića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i dugogodišnjeg kustosa Mikser festivala. 

Detaljan program može se pronaći na zvaničnom sajtu, a konferencisjki program biće direktno prenošen na Mikserovom Jutjubu kanalu, dok će ograničen broj posetilaca, u skladu sa epidemiološkim merama, moći da prati program i u Zornića kući. 

Festival će otvoriti Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji i Brankica Janković, poverenica republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti, a koje će najaviti izložbu "Kada je svet stao one nisu" i niz festivalskih programa sa snažnim porukama rodne ravnopravnosti, saopštili su organizatori. 

Komentari (0)

Kultura