Aktuelno iz kulture

Đoletov "Atelje snova": Predstavljena prva maketa budućeg muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2021

-

18:32

Đoletov "Atelje snova": Predstavljena prva maketa budućeg muzeja posvećenog Đorđu Balaševiću
V. Veličković/Promo - Copyright V. Veličković/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Budući izgled muzeja posvećenog legendarnom kantautoru Đorđu Balaševiću koji bi naredne godine trebalo da bude izgrađen u Novom Sadu, prezentovan je u sali Omladinskog centra "Opens".

Izgradnja je planirana na prostoru od oko 500 kvadratnih metara, a nalaziće se u blizini novosadskog keja i Dunava koji su opevani u mnogim Balaševićevim pesmama. 

V. Veličković/Promo

 

Planirano je da muzej posvećen legendarnom kantautoru, koji je preminuo u februaru ove godine, ima galerijski prostor, multimedijalnu salu, memorijalnu salu, kao i tehničke i ostale prostorije.

O pravima na lik i delo Đorđa Balaševića vodi računa Fondacija "Balašević", koju je Olivera Balašević pomenula u novoj objavi, obraćajući se svojoj unuci Simoni. Ona je predstavila na svom Instagramu prve makete budućeg spomen-muzeja posvećenog njenom suprugu.

"Obećala sam Simoni, da ćemo na njen rođendan, u ime onih 'devet sveća na torti...' zajedno otkriti ono na čemu sam radila predhodnih meseci. Ona doduše još uvek ne zna značenje reči 'fondacija', jer još nismo došli do tako komplikovanih reči, ali pokušaću da joj objasnim da je to ustanova zbog koje se trudiš da sve što ti je povereno radiš dosledno i odgovorno, iz dana u dan, jer samo onda možeš savršeno mirna i bajku o čarobnom pasulju, na primer, da nastaviš tačno na onom mestu gde ju je prethodne večeri prekinuo san...", napisala je Olivera.

Tanjug/Jaroslav Pap

 

Olivera Balašević je napisala da je fondacija osnovana "u ime Simone i Petre, jer samo deca i jesu istinski legat, a ono što će se pod kupolom Ateljea Snova čuvati su formule ljubavi i dobrote kao svojevrsni putokazi koje im je postavio njihov Đole, kako su ga one zvale!" 

"Dakle tema moje priče je Muzej, salaš ni na nebu ni na zemlji, koji je oduvek bio tu i što će tu doveka i biti! U rimama će uvek biti sve po starom, samo će klinci biti novi u Ljubljani, Skoplju, Zagrebu, Sarajevu, Banja Luci, Kragujevcu, Novom Sadu...", napisala je Olivera.

V. Veličković/Promo

 

Predstavljanju idejnog rešenja muzeja prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i najavio da će se muzej nalaziti u Univerzitetskom parku.

Vučević: Nova tačka kojom odajemo počast Balaševiću

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nedavno je za Euronews Srbija rekao da je Balašević zaslužio mnogo više od ulice ili muzeja u Novom Sadu.

"Sve što ima veze sa Balaševićem biće rađeno sa porodicom i neću uopšte da dozvolim da se to radi stihijski", najavio je Vučević.

Tanjug/Jaroslav Pap, Euronews Srbija

 

Vučević je ispričao da je predlog porodice bio da muzej bude uz zgradu Univerziteta u Novom Sadu, uz reku Dunav.

"Biće to vrlo lep koncept sa različitim sadržajima i praktično ćemo moći da imamo i novu tačku kojom odajemo počast i sećamo se Balaševića", rekao je gradonačelnik. 

"Ako budemo dobili te urbanističke dozvole, a pričali smo sa premijerkom i gospođa Brnabić je zaista iskazala spremnost da i Republika pomogne oko toga, mislim da bismo u realizaciju mogli krenuti 2022. godine", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura