Aktuelno iz kulture

Reditelj Goran Stanković: Serija "Nečista krv" je zasnovana na postulatima vesterna

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2021

-

10:42

Reditelj Goran Stanković: Serija "Nečista krv" je zasnovana na postulatima vesterna
Reditelj Goran Stanković: Serija "Nečista krv" je zasnovana na postulatima vesterna - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je reditelj Goran Stanković, koji je govorio o seriji "Nečista krv", koju je radio sa kolegom Milutinom Petrovićem, kao i o pripremi svog debitantskog filma "Oče naš".

"Najveći izazov u nastajanju serije 'Nečista krv' je ogromna odgovornost, pre svega prema delima Bore Stankovića koja sam čitao tokom školovanja, a koja su uvek bila provokativna, drugačija i sveža, a onda prema scenariju koji je Petrović pronašao, a koji je dugo bio zagubljen", rekao je Stanković.

Scenario Vojislava Nanovića objedinio je dela Bore Stankovića na jedan potpuno drugačiji način, rekao je reditelj.

"Kada smo otkrili i počeli da čitamo scenario delovao je izuzetno sveže, jako dobro skrojen zato što se ne bazira na jednom delu Bore Stankovića, već uzima razne motive i likove, i kroji jednu porodicu koja zapravo ne postoji", objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, Nanović je "uzeo elemente iz dela Bore Stankovića i napravio jako zanimljiv zaplet koji tu porodicu prati 40 i nešto godina."

Vestern kao filmski žanr, kao jedna od referenci za nastanak serije "Nečiste krvi", nije bio opterećenje, već više kao neka vrsta dodatne motivacije, rekao je Stanković.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Odrasli smo na tim filmovima, na mitu nastanka Amerike i poželeli da sada postavimo taj mit s druge strane. Zašto bi taj žanr morao da se zove vestern, zašto se ne bi zvao 'istern' i ne bi bio smešten u Otomansku imperiju?", objašnjava Stanković.

Prema njegovim rečima, vodeći se žanrovskim postulatima vesterna autori "Nečiste krvi" su pokušali "da arhetipove koji se tamo pojavljuju implementraju u vizuelni stil serije".

Stanković takođe navodi da je emancipacija žena bila od početka prisutni element u scenariju serije, jer je Bora Stanković kao pisac romana jako umešno oslikavao psihologiju žena tog vremena.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Svi smo čitajuci njegova dela uspeli na trenutak da uđemo u unutrašnje misli i osećanja raznih ženskih likova koje je stvarao... Kada je nadograđivao Borin svet, Voja je počeo od toga, i mi smo samo želeli da iz današnje prespektive taj element produbimo i pokažemo kakav je u tom trenutku bio", naveo je Stanković.

Rediteljev sledeći projekat biće njegov prvi igrani film "Oče naš", kog priprema već nekoliko godina, a inspirisan je događajima u manastiru Crna Reka.

"Pokušavam da skrojim priču koja se tiče mnogih aspekata jednog sistema, narkomanije, zloupotrebe moći i ljudi koji traže svoj smisao na raznim mestima i na razne načine", kaže Stanković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura