Aktuelno iz kulture

Slobodan Pešić: Živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2021

-

14:41

Slobodan Pešić: Živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj
Slobodan Pešić: Živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj - Copyright Prinskrin/Youtube/Dogma Brewery

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo je prestižne nagrade za 2021, a za filmsko stvaralaštvo u kategoriji dugometražnog igranog filma, priznanje je pripalo Slobodanu Pešiću za režiju filma "Ne igraj na Engleze".

Zahvalivši se na nagradi, reditelj Slobodan Pešić je citirao urugvajskog pisca, novinara i političara Eduarda Galeana.

"Mi živimo u svetu gde su sahrane važnije od pokojnika, gde su svadbe važnije od ljubavi, gde je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj", rekao je Pešić opisujući stanje u srpskoj, ali i svetskoj kinematografiji i medijima.

"Ne igraj na Engleze" prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige.

Tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u dramu i nazad, neizvesnost rezultata će izbaciti nenadano na površinu sav "prljav veš" njihovog odnosa.

Glavne uloge tumače nedavno preminuli glumac Marko Živić, Danijel Sič i Ivan Tomić, dok se u sporednim pojavljuju Isidora Građanin, Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, Marija Vicković, Pavle Veselinović, Mariana Aranđelović, Ðorđe Kreča i Irena Mišović.

Film "Ne igraj na Engleze" doživeo je svetsku premijeru na ovogodišnjim 56. Filmskim susretima u Nišu, na kojem je Ivanu Tomiću dodeljena Povelja za izuzetnu mušku ulogu.

Film će početi da se prikazuje u našim bioskopima od 12. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura