Aktuelno iz kulture

Preminuo Žan Mark Vale, reditelj popularne serije "Velike male laži"

Komentari

Autor: Independent

27/12/2021

-

09:41

Preminuo Žan Mark Vale, reditelj popularne serije "Velike male laži"
EPA/WARREN TODA - Copyright EPA/WARREN TODA

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Žan Mark Vale, koji je režirao poznate filmove i serije, kao što su "Dallas Buyers Club" i "Velike male kaži" (Big Little Lies) preminuo je u 59. godini života.

Vest o njegovoj smrti potvrdili su njegovi saradnici, ali uzrok još nije poznat.

Vale je tokom karijere sarađivao sa vrhunskim glumcima kao što su Ris Viderspun, Nikol Kidman, Ejmi Adams i Džejk Džilenhol.

Njegov partner producent Nejtan Ros naveo je u saopštenju da se "Žan Mark zalagao za kreativnost, autentičnost i isprobavanje različitih stvari". 

"Bio je istinski umetnik i velikodušan, drag čovek. Svi koji su sarađivali s njim videli su njegov talenat i viziju koje je posedovao. Bio mi je prijatelj, kreativni partner i stariji brat. Maestro će mnogo nedostajati, ali teši nas to što će njegov divan stil i uticajan rad koji je delio sa svetom nastaviti da živi i dalje", dodao je Ros.

Žan Mark Vale studirao je na Univerzitetu u Kvebeku, a zatim snimio niz kratkih filmova kao što su "Stéréotypes" (1991), "Les Fleurs magiques" (1995) i "Les Mots magiques" (1998).

Njegov prvi dugometražni igrani film "Black List" (1995) nominovan je za devet kanadskih "Džini" nagrada.

Vrhunske ocene kritike dobilo je njegovo ostvarenje "The Young Victoria" koje je nominovano za Oskara u tri kategorije, dok je film "Café de Flore" bio najnominovaniji na 32. "Džini" nagradama.

Drame "Dallas Buyers Club" (2013) i "Wild" (2014) takođe su mu donele nominacije za Oskara. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura