Aktuelno iz kulture

Nikolas Kejdž: Ne zovite me glumcem, sličniji sam šamanu - ja sam tespijanac

Komentari

Autor: Guardian

02/01/2022

-

19:43

Nikolas Kejdž: Ne zovite me glumcem, sličniji sam šamanu - ja sam tespijanac
Nikolas Kejdž - Copyright Tanjug/AP/Jordan Strauss/Invision/

veličina teksta

Aa Aa

Oskarovac Nikolas Kejdž ne voli da ga zovu glumcem i radije se identifikuje sa - tespijancem, drevnim nazivom za njegove kolege prema najstarijem poznatom glumcu Tespisu.

Kejdž je govorio o svojoj reputaciji za Variety, gde je svoj umetnički proces uporedio sa "šamanizmom".

"Ne volim reč 'glumac' jer mi to uvek implicira da je neko dobar lažov ili dobar u laganju'", kaže on.

"Tako da, rizikujući da zvučim kao pretenciozni šu*ak, volim reč tespijanac, jer biti tespijanac znači da nešto ulazite srcem, maštom, sećanjem ili snovima i da nešto donosite u komunikaciji sa publikom. To je kao upotreba mašte. Usuđujem se da kažem da je sličnije šamanizmu", rekao je Kejdž.

Glumac dodaje da su drevni šamani puštali mašti na volju, kako bi pronalazili rešenja za probleme koji su mučili njihova sela.

"Sviđa mi se da na to gledam na taj način, iako rizikujem da zvučim potpuno apsurdno i sumanuto. Sviđa mi se ideja da je to nešto malo više organsko, a malo manje veštačko", rekao je on, prenosi Guardian.

Kejdž u jednom od najneobičnijih filmova 2021. "Pig" igra lovca na tartufe, a za svoje portretisanje tog lika dobio je mnoge pohvale kritike i publike.

Govoreći o drugim oblicima glume i takozvanom glumačkom "metodu", objasnio je svoja stanovišta o onome što radi.

"Nekad morate da idete ka nečemu što je na neki način opasno ili strašno, ali nikad ne možete ići dotle da povredite sebe ili druge. Zato je to za mene mašta. Moja mačka ne mora uginuti, da bih ja snimio scenu. Mogu to da zamislim i to može da mi slomi srce, ali hvala Bogu, mogu i da se vratim", rekao je Kejdž.

Upitan da prokomentariše to da njegov način glume nazivaju preteranim, kaže: "Kad mi to kažu, obično odgovorim: 'Reci mi šta je mera, pa ću ti reći da li je jesam ili nisam prešao".

Kejdž, čije je pravo ime Nikolas Kopola, prisetio se svog prvog glumačkog iskustva u školskom autobusu, kada su njega i njegovog druga maltretirali.

"Jednog dana sam rekao: 'Pokazaću malo stava' i obuo sam neke kaubojke, obukao kožnu jaknu i počeo da žvaćem žvaku. Rekao sam: 'Ja nisam Niki Kopola, ja sam Roj Ričardson i ako ne ostavite moje prijatelje na miru, razbiću vas. To je bilo prvo izvođenje i to je bio prvi put kad sam pomislio da mogu da glumim, jer su ostavili Nikija na miru posle toga. Upalilo je", rekao je glumac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura