Aktuelno iz kulture

Šejn Mekgouan objavljuje knjigu: Slike i crteži irskog pankera, uz fotografije iz provoda sa Kejvom, Depom i Kejt

Komentari

Autor: Euronews Srbija, NME

10/01/2022

-

19:15

Šejn Mekgouan objavljuje knjigu: Slike i crteži irskog pankera, uz fotografije iz provoda sa Kejvom, Depom i Kejt
Šejn Mekgouan objavljuje knjigu: Slike i crteži irskog pankera, uz fotografije iz provoda sa Kejvom, Depom i Kejt - Copyright FEST promo

veličina teksta

Aa Aa

Šejn Mekgouan, legendarni irski muzičar i frontmen kultnih "The Pogues" pripremio je svoju prvu umetničku knjigu, koja bi pod nazivom "The Eternal Buzz And The Crock Of Gold" trebalo da bude objavljena u aprilu.

Specijano izdanje biće štampano u svega 1.000 primeraka, a kako se navodi u tekstu NME, knjiga sadrži skice, slike, autoportrete i razigrane studije karaktera, uz rukom ispisane stihove i priče, kao i fotografije, apstraktne isečke iz Mekgouanovog detinjstva, njegovog živopisnog i eksplozivnog života, kroz šest decenija panka i irskog veselja.

Osim navedenog, knjiga sadrži i fotografije na kojima su zabeleženi trenuci koje je legendarni irski panker delio sa članovima sastava tokom turneja, kao i kućna atmosfera i noćni provodi sa poznatima, kao što su Nik Kejv, Bob Dilan, Pit Doerti, Kejt Mos, Brajan Adams i Danijel Dej Luis.

profimedia

Njegovo delo će uvek biti prepuno poezije - pomalo nalik na samog velikog čoveka i mog velikog prijatelja, napisao Dep u predgovoru za knjigu Mekgouana

"The Eternal Buzz And The Crock Of Gold" je nastala, kako je opisano, iz ljubavi, urednik je Pol Tajner, saradnik je bila Šejnova supruga Viktorija Meri Klark, dok su pogovore potpisali glumac Džoni Dep i umetnički kritičar Valdmara Januščak.

"Retkost je da kreativni genije, kao što je Šejn, ima samo jedan izraz. Takav zapaljivi talenat će verovatno imati mnoštvo sposobnosti da se infiltrira u atmosferu i promeni klimu kakvu poznajemo. I tako je ovde otkrivena Šejnova sklonost divljini, apsurdnom, političkom, lepom, sve to provučeno kroz iglu njegovog pera. Ali ovog puta, ne kao izražajno sredstvo jezika. Umesto toga, Šejnova vizuelna oštroumnost preuzima ovde vodeću ulogu. Njegove vizije će govoriti same za sebe. Ponekad će prizvati čuđenje, ponekad mogu izgledati odlučno preteće, ali bez obzira na medijum, njegovo delo će uvek biti prepuno poezije - pomalo nalik na samog velikog čoveka i mog velikog prijatelja; umetnika Šejna Mekgouana", napisao je u predgovoru Dep, inače kolekcionar Šejnovih radova.

"Uvek sam se bavio crtanjem i slikanjem, i radio sam razne likove - bejzbol igrače, članove IRA, tinejdžerske mangupe koji su se motali po kafićima, koga sve ne... ", objasnio je Mekgouan u saopštenju i dodao da je počeo da proučiva istoriju umetnosti kada je imao 11 ili 12 godina. 

Likovno, jedini predmet iz kog imao dobru ocenu

Izučavajući slike starih majstora, ali i modernih umetnika, saznavao je mnogo i likovno je bilo, kako je naveo, jedini predmet iz koga je imao dobru ocenu. 

"Volim Sezana, Gogena, Monea, Manea. Fra Anđelika, Đota i Karavađa. Volim irske impresioniste, Lejverija, Džeka B. Jejtsa, Brendana Ficpatrika. Impresioniste 20. veka koji su oslikali period borbe Irske za svoju slobodu. Sviđaju mi se Maks Ernst, nadrealisti, Dali, Šagal... Bože, ima ih na milione", naveo je legendarni muzičar.

Mekgouan je podsetio i na to da je upravo on dizajnirao omote albuma "The Pougsa" - prvog "Red Roses For Me", potom i "Crock of Gold", a manje-više njegova je zasluga izgled omota i za album "If I Should Fall From Grace With God".

Šejnova supruga Viktorija Meri Klark otkrila je kako su neočekivano došli do muzičarevih radova za koje su mislili da su davno izgubljeni.

"Kada smo snimali dokumentarac `The Crock of Gold`, Džulijen Templ je želeo neke od Šejnovih crteža, pa sam zamolila mamu da pogleda i vidi da li ih još uvek ima. Poslala mi je kesu punu crteža i stihova koje sam je molila da pričuva pre 25 godina. Nismo ni znali da postoji, bilo je čudesno, kao pronalazak ćupa sa zlatom", izjavila je Šejnova supruga i dodala:

"Njegova umetnost priziva mnoge veome smešne i često užasne uspomene na različite faze našeg zajedničkog života, mnogi njegovi crteži su urađeni na mojim listama za kupovinu i dnevnicima, ali i na hotelskim beležnicama, kesama za povraćanje iz aviona.., tako je lako znati kada su tačno nastali."

Prema njenim rečima, slike, beleške i delići priča koje će se naći u knjizi pružaju uvid u Šejnove pesme - "kao da se ulazi u njegov studio i vidi sve što mu se dešava u mislima", i  veoma je uzbuđena što će ih sada podeliti sa svetom, posebno fanovima.

"Ilustracije su kao vizuelna tapiserija njegovog unutrašnjeg stanja koji se odvija tokom stvaralačkog procesa", zaključila je Viktorija Meri Klark.

Komentari (0)

Kultura