Aktuelno iz kulture

Berlinale uživo uz "kraći" crveni tepih, na otvaranju Ozonova posveta Fasbinderu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2022

-

14:00

Berlinale uživo uz "kraći" crveni tepih, na otvaranju Ozonova posveta Fasbinderu
Berlinale uživo uz "kraći" crveni tepih, na otvaranju Ozonova posveta Fasbinderu - Copyright profimedia/LAURENT VU/JP PARIENTE/SIPA, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnje, 72. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu otvoriće 10. februara projekcija filma "Peter von Kant" francuskog, višestruko nagrađivanog reditelja Fransoe Ozona.

"Posebno smo oduševljeni zbog toga što možemo ponovo da poželimo dobrodošlicu Fransoi Ozonu i da njegovim filmom otvorimo novo festivalsko izdanje. Tragali smo za filmom kojim će biti otvoren festival, a koji bi mogao da unese svetlost i polet u našu sumornu sadašnjicu. `Peter von Kant` je teatralni podvig koji se bavi konceptom `lokdauna`. U rukama Ozona, ova vrsta kamernog filma postaje savršena kombinacija ljubavi i ljubomore, zavođenja i humora, svega onoga što čini da život i umetnost budu isprepletani", naveli su organizatori Berlinala, koji će biti održan od 10. do 16. februara uz prisustvo publike uprkos strogim merama u borbi protiv pandemije koje su na snazi u Nemačkoj.

"Peter von Kant" je slobodna adaptacija remek-dela Rajnera Vernera Fasbindera iz 1972, "Gorke suze Petre fon Kant", kako se navodi u opisu filma. U Ozonovoj verziji, Petra postaje Peter, koga igra Deni Menoše ("Prokletnici"), a njegove partnerke su Izabel Ađani i Hana Šigula.

Francuski reditelj, prvi put se predstavio u Berlinu 2000. i to dramom "Kišne kapi na vrelom kamenju",  još jednoj Fasbinderovoj adaptaciji. Ove godine, predstaviće se šesti put, a podsetimo da je 2019. sa dramom "Milošću božjom", zasnovanoj na istinitom događaju o katoličkom svešteniku koji je zlostavljao svoje štićenike, osvojio je Gran pri žirija Berlinala.

"Srebrnog medveda" za izuzetan umetnički doprinos poneo je ranije, 2002, sa komedijom "Osam žena", koji će biti prikazan i ove godine u Berlinu, a povodom retrospektive filmova u čast glumice Izabel Iper, kojoj će biti uručen počasni "Zlatni medved" za životno delo.

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja, koje je bilo održano onlajn zbog epidemiološke situacije, mada je deo programa predstavljen kasnije, prošlog leta na otvorenom za širu publiku, ovogodišnje bi trebalo da bude održano uz fizičko prisustvo zvanica i publike.

Međutim, zbog i dalje nepovoljne situacije sa koronom, organizatori su istakli da će kapaciteti bioskopskih dvorana biti popunjeni samo do 50 odsto, uz strogo poštovanje epidemioloških mera, kao što su održavanje distance i nošenje maski.

"Kako bi se omogućilo socijalno distanciranje, kapacitet sedišta u festivalskim bioskopima biće smanjen za 50 odsto, neće biti organizovane tradicionalne zabave i drugi prateći događaji, dok će projekcije pratiti neka verzija smanjenog crvenog tepiha", pojasnili su sa Berlinala, uz dodatak da će posetioci biti dužni da pokažu bilo sertifikat da su vakcinisani, bilo dokument kojim dokazuju da su preležali Kovid-19 uz dodatak važećeg negativnog testa.

Nagradu "Zlatni medved" prošle godine je osvojio film rumunskog reditelja Radua Žudea "Baksuzni seks ili luda pornografija", koji je publika u Srbiji imala priliku da vidi na Festivalu autorskog filma.

Žirijem 72. festivala u Berlinu, koji se smatra najvećim evropskim filmskim festivalom posle Kana i Venecije, predsedavaće američki reditelj Najt Šamalan.

Preporuka za vas

Proglašeni najbolji debitantski film i najbolji dokumentarac Berlinala 2021

Komentari (0)

Kultura