Aktuelno iz kulture

Izabel Iper dobija počasnog Zlatnog medveda na Berlinalu: Besprekorna umetnica koja se nikada nije plašila rizika

Komentari

Autor: Variety

19/12/2021

-

16:18

Izabel Iper dobija počasnog Zlatnog medveda na Berlinalu: Besprekorna umetnica koja se nikada nije plašila rizika
Izabel Iper dobija počasnog Zlatnog medveda na Berlinalu: Besprekorna umetnica koja se nikada nije plašila rizika - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Francuskoj glumici Izabel Iper na predstojećem Filmskom festivalu u Berlinu (od 10. do 20. februara 2022) biće uručen počasni Zlatni medved za životno delo.

"Počasni Zlatni medved može delovati kao prirodan tok u karijeri bez premca, jer je Izabel Iper jedna od retkih umetnica koja je nagrađivana na najvećim svetskim festivalima. Ali Izabel Iper je mnogo više od nagrađivane glumice, ona je beskompromisna umetnica koja se nikada nije plašila da preuzima rizike", obrazloženje odluke izvršne direktorke Marijete Risenbek i umetničkog direktora Berlinala Karla Šatrijana preneo je Variety.

Izabel Iper je rođena 1953. godine u Parizu, a glumom je počela da se bavi već kada je imala 14 godina. Diplomirala je na Nacionalnom konzervatorijumu dramskih umetnosti u Parizu, a paralelno sa studijama tekla je i njena pozorišna karijera (zapažene uloge imala je u klasičnim delima, od Euripida do Turgenjeva). 

Na filmu je debitovala 1971. i odmah se svrstala u red najboljih glumica svoje generacije. U dosadašnjoj karijeri, ostvarila je uloge u oko stotinak filmova, među kojima su "Profesorka klavira" Mihaela Hanekea i "Spasavaj se ko može" Žan-Lika Godara.

Upravo joj je film "Profesorka klavira" doneo drugu nagradu u Kanu, tako da je jedna od retkih glumica sa dve "Zlatne palme", ali je za ovo prestižno priznanje bila nominovana više puta od svih drugih glumica - čak 20 puta.

Tokom proteklih decenija bila je i više nego prisutna na festivalu u Berlinu, budući da se čak sedam ostvarenja u kojima je igrala našlo u takmičarskom programu ovog prestižnog festivala, između ostalih nagrađivani i hvaljeni "8 žena" Fransoa Ozona i "Budućnost" Mije Hansen Leve. 

Nagrada za izuzetnu karijeru biće joj svečano uručena 15. februara, a na programu festivalu naći će se i retrospektiva filmova i serija u kojima je igrala jedna od najznačajnijih francuskih glumica svih vremena. Kako su organizatori naveli, u okviru ove retrospektive biće prikazano i novo ostvrenje u kom igra Izabel, "A propos de Joan" s potpisom Lorana Larifjera.

Bioskop, još uvek najbolje mesto za filmove

Iper je dobitnica i nagrada "Bafta", "Zlatni globus", nagrađivana je i na Venecijanskom festivalu, a čak 14 puta je bila nominovana za najznačaniju francusku nagradu Cezar, osvojivši je jednom.

"Ne verujem da neko igra karaktere, već stanja. Karakter je za mene potpuno besmislen. Neko prolazi kroz različita stanja i pokušava da ih poveže", ovako je umetnost glume opisala svojevremeno Izabel Iper, koja je sa jubilarnog 25. Sarajevo Film Festivalu ponela "Počasno srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Izabel je ujedno i vlasnica dva bioskopa u Partizu, "Christine 21" i "Ecoles 21", za čije repertoare brine njen sin Lorenco Šamah.

"Najbolje mesto za gledanje filmova još uvek je bioskop", izjavila je Iper nedavno za magazin Screen, dodajući da je pandemija zaista otežala rad bioskopa.

"Situacija u bioskopima je vrlo, vrlo teška, a ja jedino mogu da podstičem ljude da odu u bioskope jer je najbolje gledati filmove u mračnoj prostoriji s drugim ljudima, na velikom platnu", poručila je tom prilikom glumica koja je 2015. godine preuzela vlasništvo nad bioskopskim dvoranama zajedno sa svojim suprugom Ronaldom Šamahom.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura