Aktuelno iz kulture

Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija u petak na Kolarcu: Od Šubertove "Nedovršene simfonije" do "Sedme" Betovenove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2022

-

11:26

Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija u petak na Kolarcu: Od Šubertove "Nedovršene simfonije" do "Sedme" Betovenove
Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija u petak na Kolarcu: Od Šubertove "Nedovršene simfonije" do "Sedme" Betovenove - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Filharmonijski "drimtim" je ponovo na okupu, šef-dirigent Gabrijel Felc i orkestar nastupaju zajedno u petak 21. januara na Kolarcu (20h). Na programu su dela Šuberta, Glijera i Betovena, a sa orkestrom prvi put nastupa sopranistkinja Alina Vunderlin.

Centralno delo na programu je veoma neobičan Koncert za koloraturni sopran Rajnholda Glijera, jedino delo na celom svetu koje je napisano za sopran, ali bez ikakvog teksta. Svoju virtuoznost i tehničke mogućnosti u ovom zahtevnom delu pokazaće mlada sopranistkinja Alina Vunderlin, veoma traženo na operskim scenama širom sveta.

Opus Glijera je "u prstima" filharmoničara još od izvođenja monumentalne simfonije "Ilja Muromec" koju su i snimili za CD izdanje zajedno sa Gabrijelom Felcom, koje je naišlo na respektabilnu svetsku kritiku.

"Situacija u svetu je ponovo teška za klasičnu muziku jer se, nažalost, koncerti veoma često otkazuju. Zato je za nas muzičare, u današnje vreme velika privilegija i pravi luksuz da možemo da nastupamo uživo pred publikom. Ovoga puta pripremamo klasični repertoar, od Šubertove `Nedovršene simfonije` do `Sedme` Betovenove. To je super-test za nas jer tokom sezone želim da isprobamo sve simfonije koje ćemo izvesti na `Betoven maratonu` istom danu, u junu 2022", kaže Felc.

Koncert u petak otvara "Nedovršena simfonija" Šuberta koja je započela epohu romantizma. Ona predstavlja jedno od najvažnijih nezavršenih dela u istoriji muzike. Danas je više od 100 kompozitora napisalo njen "završetak", ali su izvođenja tih verzija samo sporadična. Filharmonijski nastup zatvara Betovenova Sedma simfonija, koja je izazivala u svoje vreme oprečne kritike od toga "da je jedno od najrazumljivijih njegovih simfonija" do "da je to muzika koju je mogao da napiše samo neko veoma pijan".

Ulaznice za koncert su u prodaji kako na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura