Aktuelno iz kulture

"Sveti Sava" Vojislava Ilića: Peva dečiji hor KUD "Mladost", a originalne crteže za video uradio je Serjoža Popov

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2022

-

14:07

"Sveti Sava" Vojislava Ilića: Peva dečiji hor KUD "Mladost", a originalne crteže za video uradio je Serjoža Popov
"Sveti Sava" Vojislava Ilića: Peva dečiji hor KUD "Mladost", a originalne crteže za video uradio je Serjoža Popov - Copyright Prinstscreen YouTube/Oтац Предраг Поповић

veličina teksta

Aa Aa

Povodom obeležavanja Savindana, grupa autora je uz podršku Exit fondacije objavila video sa pesmom "Sveti Sava", čiji je autor srpski pesnik Vojislav Ilić.

Pesmu je otpevao dečiji hor KUD "Mladost" iz Bača, originalne crteže za video uradio je novosadski umetnik Serjoža Popov, audio snimatelj je Filip Kuranji, za montažu i animaciju bio je zadužen Sava Kesić. Idejni tvorac i producent ovog projekta je Dušan Kovačević, dok je izvršni producent Zdravko Vulin. Podršku u realizaciji pružili su Viktor Savić i drugi prijatelji.

"Često puštamo ovu pesmu našoj deci, i uvek mi je nedostajalo vise sadržaja motivisanih našom tradicijom i kulturom koji bi bili prilagođeni dečijem uzrastu. U skladu sa poniznošću kojom nas uči Sveti Sava, ali i velikom vizijom kojom nas obasjava njegov život, ovim videom želimo da damo skroman doprinos obeležavanju Savindana", izjavio je Dušan Kovačević.

"Ilustracije o Svetom Savi prvobitno sam objavio u slikovnici ’Princ Rastko - Sveti Sava’ pre više od 20 godina. Ilustracije su oživljene i dopunjene, te zajedno sa tekstom svima poznate svetosavske pesme čine video koji je pred gledaocima. Posebna je radost što će video ugledati svetlost dana upravo na ovaj poseban dan", rekao je novosadski umetnik Serjoža Popov.

Pesma "Sveti Sava" spada u istorijske pesme Vojislava Ilića, čija je tema odlazak Rastka Nemanjića na Svetu Goru i razlozima zbog kojih je odlučio da se zamonaši. Ilić je jedan od začetnika realizma u srpskoj poeziji, a pisao je rodoljubivu i političko-satiričnu poeziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura