Aktuelno iz kulture

Slučaj "Damin gambit": Odbijen zahtev Netfliksa, odgovaraće na tužbu za klevetu

Komentari

Autor: BBC

29/01/2022

-

10:00

Slučaj "Damin gambit": Odbijen zahtev Netfliksa, odgovaraće na tužbu za klevetu
Slučaj "Damin gambit": Odbijen zahtev Netfliksa, odgovaraće na tužbu za klevetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj "Damin gambit" nije odbačen na sudu i Netfliks će morati da odgovara na tužbu za klevetu koju je protiv ovog giganta podnela gruzijska šahovska ikona Nona Gaprindašvili, objavio je BBC.

Tužba se odnosi na deo iz poslednje epizode ove hvaljene serijske drame, prema kojem ispada da Gaprindašvili nikada nije igrala takmičarsku partiju šaha protiv muškaraca. Njeni advokati u tužbi podsećaju da je ona do 1968, godine u kojoj je pomenuta epizoda smeštena, igrala protiv najmanje 59 šahista.

Ovim je, prema navodima u tužbi, Netfliks lažno predstavio i oklevetao šahistkinju, ukaljao njenu ličnu i profesionalnu reputaciju, negirajući jedno od najznačajnijih dostignuća u karijeri ove ikone šaha".

S druge strane, Netfliks je tražio da ceo slučaj bude odbačen jer smatra da tužba nema osnova, te da komapnija ima izuzetno poštovanje prema Gaprindašvili i njenoj "slavnoj karijeri". 

"Nijedan razuman gledalac neće pomisliti da se ovde radi o činjenicama, a da bi verovatno milionima prvo bilo potrebno da se dobro upoznaju sa šahovskim takmičarima nekadašnjeg Sovjetskog saveza kako bi razumeli da se radi o navodnoj kleveti", naveli su pravni zastupnici stiming giganta.

Netflik se, takođe, pozvao na Prvi admandman američkog ustava kojim se kreatorima serije daje vrlo široka umetnička sloboda.

Međutim, sudija Virdžinija Filips suda u Kaliforniji ima drugačije mišljenje, pa je zaključila da nema dovoljno dokaza da bi tužba bila odbačena i da Gaprindašvili ima sasvim uverljive argumente da je oklevetana.

"Naprotiv, činjenica da kreatori serije imaju umetničku i kreativnu slobodu, Netflik ne oslobađa  odgovornosti za klevetu ukoliko su prisutni elementi klevete. Dela sa fiktivnim likovima nisu oslobođena optužbe za klevetu ukoliko se u njima omalovažavaju stvarne ličnosti", zaključak je sudije.

Serija "Damin gambit" temelji se na delu iz 1983. Voltera Tervisa i fokusira se na fikcionalnu šahistkinju Bet Harmon, koju glumi Anja Tejlor-Džoj.

U poslednjoj epizodi, komentator spominje Gaprindašvili kada opisuje Harmon i kaže: "Jedina neobična stvar o njoj, zaista, jest njen pol. Pa čak i to nije jedinstveno u Rusiji. Postoji Nona Gaprindašvili, ona je svetska prvakinja, ali nikad nije igrala protiv muškaraca".

U tužbi se još preciznije navodi da je "Netflix drsko i namerno lagao o dostignućima Gaprindašvili zbog jeftinog i ciničnog razloga, da bi ‘pojačao dramu’ učinivši da izgleda da je njegova fikcionalna junakinja uspela da učini što nijedna žena nije, uključujući Gaprindašvili".

Rođena 1941. u gruzijskom gradu Zugdidiju, Gaprindašvili je počela da igra šah kada je imala 13 godina, a postala je ženska prvakinja sveta sa 20 i ujedno je bila prva žena koja je dobila titulu velemajstora.

Gaprindašvili živi u Tbilisiju i traži 5 miliona dolara odštete i uklanjanje sporne replike u seriji da nikad nije igrala protiv muškaraca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura