Aktuelno iz kulture

Srpska koprodukcija "Lepe godine" večeras premijerno u Rimu

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

11:52

Srpska koprodukcija "Lepe godine" večeras premijerno u Rimu
Srpska koprodukcija "Lepe godine" večeras premijerno u Rimu - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Nova koprodukcija Centra za filmsku umetnost Art&Popcorn, film "Lepe godine" (Gli anni belli) čiju režiju potpisuje Lorenco Damiko de Karavaljo, imaće svetsku premijeru večeras u Rimu.

U filmu igraju Romana Mađora Vergano, Maria Gracija Kućinota, Paola Lavini, Ana Padrso i druge zvezde italijanskog filma.

Producent Miroslav Mogorović srpski je koproducent ove nostalgične komedije o odrastanju:

"Ono što je na mene ostavilo veoma dobar utisak je način na koji se film bavi problemima savremenog društva, a da nas pritom nimalo ne opterećuje jer gledamo tinejdžersku letnju komediju. Situacije u kojima se nalaze glavni junaci filma svi prepoznajemo i zato se lako povezujemo sa njima uživajući u duhovitosti filma. A osim toga, lepo je videti da ima nacija koje devedesete godine pamte sa nostalgijom, kao zlatne godine. Ovo je na neki način i nostalgični film o našoj nedoživljenoj mladosti", kazao je Mogorović.

De Karavaljo i njegova koscenaristkinja Ane Rita Čičone smestili su priču u devedesete godine dvadesetog veka, da bi ispričali priču o pobuni, neuspehu revolucije, krizama - kako društvenim tako i unutrašnjim, ličnim.

Mogorović napominje da je u Srbiji to je bilo ratno vreme, te je zanimljivo osvrnuti se na društvene promene koje je Evropa doživljavala, pogledati san o revoluciji i miru iz naše ex- jugoslovenske perspektive.

"Sa sadašnjim iskustvom 2021. godine kada znamo kako su svi tadašnji problem eskalirali i kod nas i u daleko privilegovanijoj Evropi. To nas kao gledaoce podstakne da zastanemo i malo razmislimo, ali i dalje ostajemo optimisti jer smo upravo videli odličnu komediju sa puno duha i životne radosti", kaže Mogorović uoči premijere.

Film je nastao u produkciji italijanske filmske kompanije Bendico i italijanske nacionalne televizije RAI Uno, a portugalski koproducent je kompanija Hora Mgica.

Radnja filma smeštena je u leto 1994. nedugo nakon što je formirana nove Vlade.

Šesnaestogodišnja Elena (Romana Mađora Vergano) je pasionirani fan Nirvane, a sada počinje sa jednakom strašću da prati političke prilike u zemlji i jedva čeka da se pridruži protestima i smeni vlast.

Na njenu nesreću, roditelji imaju druge planove.

Otac Eugenio (Nini Brusketa) namrgođeni stari komunista i njegova nežna ali ironična supruga Adel (Marija Gracija Kućinota), odlučni su da nastave porodičnu tradiciju: uskaču u auto i upućuju se u kamp u kome provode leta još od sedamdesetih.

No, u kampu ih čeka iznenađenje - sve novo, počev od imena. Cela zemlja je na pragu sunčane, blještave i zabavne Berluskonijeve ere, i kamp "Bella Italia" želi da bude sve to u savršenom malom pakovanju.

Srpsku premijeru filma "Lepe godine" gledaćemo ovog leta na Festivalu Evropskog Filma Palić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura