Aktuelno iz kulture

Neverovatne priče iz svakodnevnog života u moskovskom metrou na otvaranju festivala "ДОК#4"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2022

-

14:38

Neverovatne priče iz svakodnevnog života u moskovskom metrou na otvaranju festivala "ДОК#4"
Neverovatne priče iz svakodnevnog života u moskovskom metrou na otvaranju festivala "ДОК#4" - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Sumnja da je agent KGB, slučajno snimljena preljuba i pretnje da će biti uhapšen, samo su neke od bizarnih situacija sa kojima se suočio Ruslan Fedotov snimajući svakodnevni život u moskovskom metrou. Njegov debitantski film pun ovakvih tragikomičnih scena, "Kuda smo krenuli?", otvoriće ovogodišnje izdanje festivala "ДОК#4" 17. februara (19.30h) u sali 6 Kombank dvorane.

Sniman oko 80 dana u toku jedne godine, film "Kuda smo krenuli?", svojevrsni je road movie koji se bavi kulturološkim i društvenim pitanjima savremene Rusije. U središtu jedne od najprometnijih metro stanica na svetu, suočen sa različitim reakcijama svojih subjekata prema kameri, kao što su strah od nadziranja i nasilje, Fedotov je svojim filmom uhvatio portret jednog društva.

Bez tipičnih okvira kao što su glavni likovi ili priča, ova studija sa elementima absurdističke tragikomedije po autorovom priznanju manje je mračna nego što je mogla biti, ali pored nepoverljivosti i nasilnih reakcija, prikazuje i svakodnevne male radosti stanovnika prestonice Rusije.

Film "Kuda smo krenuli?" nagrađen je za najbolji debitantski dugometražni dokumentarni film na IDFA festivalu, a Ruslan Fedotov dobio je i nagradu za najboljeg direktora fotografije. Prema obrazloženju žirija, Fedotov pokazuje "sposobnost da uhvati prolazne, ali duboke trenutke ljudske i često komične povezanosti u okviru jednog složenog i užurbanog okruženja i vodi nas kroz velike hodnike i vagone, gradeći ceo univerzum od moskovskog metro sistema".

 
Film "Kuda smo krenuli?" deo je ovogodišnje takmičarske selekcije Enter DOK. U okviru ove selekcije biće predstavljeno osam debitantskih filmova i dodeljene dve nagrade - nagrada publike na osnovu glasova i nagrada žirija publike.
 
Četvrto izdanje "ДОК #4" festivala publici tokom četiri dana donosi 20 dokumentarnih filmova iz aktuelne svetske produkcije raspoređenih u dve programske celine. Domaćin festivala je Kombank dvorana, a festival će se održati od 17. do 20. februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura