Aktuelno iz kulture

Katolički biskupi se bune zbog kontroverznog nastupa na Sanremu: Pevač Ahile Lauro izvodio "krštenje" na sceni

Komentari

Autor: AP

03/02/2022

-

22:59

Katolički biskupi se bune zbog kontroverznog nastupa na Sanremu: Pevač Ahile Lauro izvodio "krštenje" na sceni
Katolički biskupi se bune zbog kontroverznog nastupa na Sanremu: Pevač Ahile Lauro izvodio "krštenje" na sceni - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vatikan i italijanski katolički biskup pobunili su u sredu zbog nastupa jednog od učesnika Festivala u Sanremu koji je na sceni izvodio koreografiju sa "lažnim krštenjem".

Prve večeri godišnjeg muzičkog festivala, pevač po imenu Ahile Lauro izveo je pesmu "Domenica" ("Nedelja") sa pevačima Harlemskog gospel hora i završio izvođenje klečeći na sceni sipajući sebi vodu na glavu.

Biskup Sanrema Antonio Sueta rekao je da izvođenje sadrži "reči, stavove i gestikulaciju koji nisu samo uvredljivi za religiju, nego za ljudsko dostojanstvo", prenosi AP.

U svom saopštenju, Sueta je napisao da je razmišljao da ništa ne kaže, znajući da će njegova reakcija samo privući pažnju na izvođenje tog umetnika, ali je istakao da nije mogao da ćuti, jer je italijanska RAI državna televizija dozvolila prikazivanje "ruganja i profanisanja svetinja katoličke vere, oponašanjem gestikulacije krštavanja u dosadnom i skrnavljujućem kontekstu".

"Verovao sam da je neophodno da još jednom objavim da javni servis ne sme dozvoliti takve situacije, nadajući se da će neko intervenisati na institucionalnom nivou", napisao je biskup.

Urednik Vatikanskih novina napisao je kratko pismo za izdanje "L’Osservatore Romano" u kom je izneo stav da je izvođač želeo da šokira po svaku cenu.

"Nikad u istoriji nije bilo šokantnije poruke od one u Jevanđelju", napisao je Andrea Monda, podsećajući da je "veliki rok umetnik" Dejvid Bouvi jednom klečao u molitvi na sceni, na Vembli stadionu 1992. ali da je zajedno sa publikom izgovarao "Oče naš".

"Ne prave prestupnike kao nekada", zaključio je Monda.

Lauro je na svom Instagramu objavio da je žele da posveti svoje izvođenje majci kojoj je tog dana bio rođendan.

"Majke su božanska bića, svakodnevno nam daju život, danas je novi početak i ja ti poklanjam svoje krštenje", napisao je u postu koji je prikupio preko 2.000 komentara.

RAI je objavio da namera nije bila da se javnost šokira i da žale što su crkvene vlasti videle nastup kao "uvredu za tajnu krštenja".

Direktor RAI Uno Stefano Koleta istakao je da je sam Lauro rekao da je taj gest "poruka njegovoj majci".

"Svaka umetnost priznaje slobodu izražavanja", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura