Aktuelno iz kulture

Kejt Blančet prva dobitnica Međunarodne Goja nagrade

Komentari

Autor: Variety

08/02/2022

-

17:10

Kejt Blančet prva dobitnica Međunarodne Goja nagrade
Kejt Blanšet - Copyright AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Španska filmska akademija od ove godine dodeljuje Međunarodnu Goja nagradu, a prva laureatkinja biće glumica Kejt Blančet.

Ova nagrada ustanovljena je u čast umetnicima koji su "doprineli filmu kao medijumu koji spaja različite kulture i ljude", stoji u opisu nagrade.

Iz Španske filmske akademije kažu da je Blančet odabrana zbog uticajnog rada na filmu širom sveta, kao nagrađivana glumica, umetnički direktor i humanitarac.

Nagrada će joj biti dodeljena na ceremoniji 12. februara u Valensiji, prenosi Variety.

Blančet je dva puta nagrađena Oskarom, a osvojila je i tri Bafta nagrade, kao i tri nagrade Udruženja glumaca.

Tokom karijere sarađivala je sa mnogim istaknutim rediteljima, među kojima su Stiven Soderberg, Ves Anderson i Ridli Skot.

Trenutno možemo da je gledamo u novim filmovima "Nightmare Alley" Giljerma del Tora i "Don't Look Up" Adama Mekeja.

Blančet je nedavno završila snimanje filma "Tar" Toda Filda, u kom je i glavna glumica i izvršna producentkinja. Takođe je zvezda najnovijeg filma Pedra Almodovara "A Manual for Cleaning Women" i serije "Disclaimer" reditlja Alfonsa Kuarona koji bi trebalo da budu prikazani tokom ove godine.

Pored njenih glumačkih dostignuća, Blančet je ostavila traga kao Ambasador dobre volje Agencije za izbeglice UNHCR, kao i kao doživotni član Australijske fondacije za očuvanje živog sveta. 

Dobitnica je Kristalne nagrade Svetskog ekonomskog foruma u Davosu za rad sa UNHCR, kao i Ordena umetnosti i književnosti francuskog Ministarstva kulture za humanitarni rad i promovisanje kulture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura