Aktuelno iz kulture

Nagrada "Dimitrije Mitrinović" za Žarka Lauševića i Madam Piano

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

15:02

Nagrada "Dimitrije Mitrinović" za Žarka Lauševića i Madam Piano
Nagrada "Dimitrije Mitrinović" za Žarka Lauševića i Madam Piano - Copyright E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljeni glumac i pisac Žarko Laušević i muzičarka Madam Piano dobitnici su nagrade "Dimitrije Mitrinović" Fondacije Ars Longa za 2021. godinu.

Stručni žiri koji je radio u sastavu - Vasilije Domazet (predsednik), Zoran Bognar i Nemanja Veljović Subrosa dodelio je nagradu glumcu i muzičarki za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

Nagrada "Dimitrije Mitrinović" biće uručena Žarku Lauševiću i Madam Piano u maju ove godine, u Galeriji 73 na Banovom Brdu u Beogradu, a tačan datum biće naknadno objavljen.

Laušević je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je ostvario uloge u velikom broju predstava.

Na filmu je debitovao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Iste godine ostvario je značajne uloge u filmovima "Savamala" i "Direktan prenos".

Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u TV seriji "Sivi dom" (1984), koja mu je donela veliku popularnost.

Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija, među kojima su: "Šmeker" (1985), "Svečana obaveza" (TV) (1986), "Dogodilo se na današnji dan" (1987), "Oficir s ružom" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu" (1989), "Original falsifikata" (1991), "Bolje od bekstva" (1993), "Kaži zašto me ostavi" (1993), Nož (1999).

Lauševića možemo videti u mnogim aktuelnim serijama i filmovima, među kojima su "Senke nad Balkanom", "Koreni", "Državni službenik", "Kalkanski krugovi", kao i "Leto kad sam naučila da letim" i "Volja sinovljeva".

Laureat je brojnih regionalnih priznanja, među kojima su "Zlatna arena", "Car konstantin" i Gran pri Naisa.

Ljiljana Rančić, poznatija kao Madam Piano, svoju muzičku karijeru započela je 1991. godine i to u duetu sa glumicom Anom Sofrenović. 

Pevačica je objavila tri studijska albuma, a pesma "Eternal Love", duet sa italijanskim pevačem Frankom Masijem, jedan je od njenih najvećih hitova koji se i danas sluša.

Sarađivala je sa bendom Ortodoks Kelts na pesmi "Galija", a 1998. godine učestvovala je na festivalu "Pjesma Mediterana" sa pesmom "Moj jasmine" u duetu sa Borom Dugićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura