Aktuelno iz kulture

Peta tužba podneta zbog tragedije na snimanju filma "Rust": Medicinska sestra tužila oružarku, ali i producente

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety

08/02/2022

-

19:11

Peta tužba podneta zbog tragedije na snimanju filma "Rust": Medicinska sestra tužila oružarku, ali i producente
Peta tužba podneta zbog tragedije na snimanju filma "Rust": Medicinska sestra tužila oružarku, ali i producente - Copyright Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Medicinska sestra koja je pružila prvu pomoć direktorki fotografije Halini Hačins, nakon što je ona upucana na snimanju filma "Rust", podnela je tužbu za nemar protiv nekoliko članova ekipe i produkcije tog ostvarenja.

Čerlin Šefer (Cherlyn Schaefer) je 21. oktobra pozvana u zgradu crkve na ranču Bonanza Krik u blizini Santa Fea, nakon što je zvezda filma Alek Boldvin povukao obarač i upucao Hačins i reditelja Džoela Souzu, dok se pripremao za scenu, piše Variety.

Šefer je bila uz Hačins sve vreme dok nije stigao helikopter, pružajući joj prvu i neophodnu pomoć kako bi je održala u životu dok ne stigne do bolnice.

U tužbi, medicinska radnica navodi da je pretrpela "ogroman šok, traumu i tešku emotivnu nelagodu", zbog smrti Hačinsove i da zbog svega toga nije bila u stanju da se vrati na posao.

Takođe, u tužbi se navodi da je do pucnjave i tragičnog ishoda došlo zbog nemara nekoliko članova filmske ekipe, imenujući u prvom redu Hanu Rid Gutijerez, koja je bila zadužena za oružje na setu, pomoćnika reditelja Dejvida Holsa, dobavljača municije Seta Kenija i majstora rekvizitera Saru Zakri.

profimedia

Dejvid Hols

U tužbi se ne imenuje lično Alek Boldvin niti bilo ko drugi od producenata, već Bonanza Creek Ranch i Rust Movie Productions LLC.

Ovo je četvrta tužba koju su protiv pojedinih članova ekipe i produkcije podnele njihove kolege.

Prvu tužbu protiv producenata i drugih članova filmske ekipe, uključujući i Boldvina, podneo je Serž Svetnoj, šef rasvete na snimanju pomenutog filma u Santa Feu u Novom Meksiku.

On je u tužbi, između ostalog, istakao i to da na snimanju nisu primenjeni bezbednosni standardi i da je dozvoljeno da "revolver napunjen bojevom municijom bude uperen u žive ljudi na setu filma".

S druge strane, glavna oružarka na pomenutom projektu Hana Gutjerez Rid pokrenula je i sopstvenu tužbu protiv dobavljača municije.

"Optuženi je distribuirao i prodavao rekvizitersku municiju koju je predstavljao kao nerizičnu, ne upozoravajući na opasnosti koje su mogle biti izbegnute, da su blagovremeno bile predočene", stoji u tužbi Hane Gutjerez Rid, koju je podnela Sudu u Novom Meksiku protiv Seta Kenija i njegove firme iz Albukerkija "PDQ Arm and Prop".

profimedia

Oružarka Hana Gutjerez Rid

Pored toga što tužba detaljno opisuje navodni nemar optuženog, ona navodi da je na setu već bilo problema sa oružjem i da je rekviziterka Sara Zakri to pokušala da prikrije. 

Tužbu protiv Aleka Boldvina i drugih producenata filma podnela je članica filmske ekipe Mejmi Mičel koja je navela da prema scenariju nije bilo neophodno da se puca iz pištolja tokom scene koju je Boldvin uvežbavao, kada je ubio Hačins. Prema njenoj tvrdnji i onome što je navela u tužbi, odgovornost za sprečavanje tragedije bila je i na glumcu.

Porodica direktorke fotografije Haline Hačins nedavno je napravila prvi korak ka tužbi za odgovorne za njenu smrt jer smatraju da tragedija koja se dogodila nije bila nesrećan slučaj. 

Kako je nešto ranije objavio Variety, advokat Kristina Martinez podnela je zahtev pred sudom u Novom Meksiku da je imenuju kao zastupnika porodice Hačins, u svrhu istrage i vođenja tužbe zbog skrivljene smrti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura