Aktuelno iz kulture

Porodica Haline Hačins napravila prvi korak ka tužbi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety

29/01/2022

-

21:09

Porodica Haline Hačins napravila prvi korak ka tužbi
Halina Hačins - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Porodica direktorke fotografije Haline Hačins, koja je upucana na snimanju filma "Rđa" (Rust), napravila je prvi korak ka tužbi za odgovorne za njenu smrt jer smatraju da tragedija koja se dogodila nije bila nesrećan slučaj. 

Kako piše Variety, advokat Kristina Martinez podnela je zahtev pred sudom u Novom Meksiku da je imenuju kao zastupnika porodice Hačins, u svrhu istrage i vođenja tužbe zbog skrivljene smrti.

Policijska istraga je i dalje u toku. Nadležni i dalje ispituju i šta je to sve prethodilo nesreći na snimanju filma "Rust" 21. oktobra 2021, kada je pištolj za koji se mislilo da je bezbedan u rukama glumca Aleka Boldvina ispalio pravi metak i ubio direktorku fotografije Halinu Hačins, a ranio reditelja Džoela Souzu.

profimedia

Sa snimanja filma "Rust"

Oružarka koja je radila na tom projektu Hana Gutjerez Rid pokrenula je i sopstvenu tužbu protiv dobavljača municije.

"Optuženi je distribuirao i prodavao rekvizitersku municiju koju je predstavljao kao nerizičnu, ne upozoravajući na opasnosti koje su mogle biti izbegnute, da su blagovremeno bile predočene", stoji u tužbi Hane Gutjerez Rid, koju je podnela Sudu u Novom Meksiku protiv Seta Kenija i njegove firme iz Albukerkija "PDQ Arm and Prop".

Pored toga što tužba detaljno opisuje navodni nemar optuženog, ona navodi da je na setu već bilo problema sa oružjem i da je rekviziterka Sara Zakri to pokušala da prikrije. 

Tužbu protiv Aleka Boldvina i drugih producenata filma podnela je članica filmske ekipe Mejmi Mičel koja je navela da prema scenariju nije bilo neophodno da se puca iz pištolja tokom scene koju je Boldvin uvežbavao, kada je ubio Hačins. Prema njenoj tvrdnji i onome što je navela u tužbi, odgovornost za sprečavanje tragedije bila je i na glumcu.

Prvu tužbu protiv producenata i drugih članova filmske ekipe, uključujući i Boldvina, podneo je Serž Svetnoj, šef rasvete na snimanju pomenutog filma u Santa Feu u Novom Meksiku.

On je u tužbi, između ostalog, istakao i to da na snimanju nisu primenjeni bezbednosni standardi i da je dozvoljeno da "revolver napunjen bojevom municijom bude uperen u žive ljudi na setu filma".

Halina Hačins je iza sebe ostavila supruga Metjua i devetogodišnjeg sina Androsa.

Nakon tragedije koja se dogodila na snimanju "Rđe", u Holivudu je pokrenuta peticija da se na setovima zabrani upotreba oružja, a Američki filmski institut ustanovio je stipendiju za žene u kinematografiju, u znak sećanja na tragično preminulu direktorku fotografije Halinu Hačins.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura