Aktuelno iz kulture

Oružarka filma u kom je nastradala Halina Hačins podnela tužbu protiv dobavljača municije

Komentari

Autor: Deadline

13/01/2022

-

13:16

Oružarka filma u kom je nastradala Halina Hačins podnela tužbu protiv dobavljača municije
Oružarka filma u kom je nastradala Halina Hačins podnela tužbu protiv dobavljača municije - Copyright Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policijska istraga o tome šta je prethodilo nesreći na snimanju filma "Rust" u oktobru 2021. kada je pištolj u rukama glumca Aleka Boldvina ispalio pravi metak i ubio direktorku fotografije Halinu Hačins još je u toku, ali je oružarka koja je radila na tom projektu pokrenula i sopstvenu tužbu protiv dobavljača municije.

"Optuženi je distribuirao i prodavao rekvizitersku municiju koju je predstavljao kao nerizičnu, ne upozoravajući na opasnosti koje su mogle biti izbegnute, da su blagovremeno bile predočene", stoji u tužbi Hane Gutjerez Rid, koju je podnela Sudu u Novom Meksiku protiv Seta Kenija i njegove firme iz Albukerkija "PDQ Arm and Prop".

"Optuženi je isporučio kutije sa ćorcima dopunjene viškom zaliha municije koje su se sastojale od lažne i bojeve municije", stoji u tužbi koja je ispisana na 22 strane, u koju je portal Deadline imao uvid.

profimedia

 

"Takva reprezentacija izazvala je to da se bojeva municija nađe na setu i dovela do katastrofalnog ishoda koji se mogao predviditi i izazvala štetu ljudima na setu filma 'Rust'. Unošenje pravih metaka na set, što niko nije očekivao, u kombinaciji sa požurivanjem i haotičnom atmosferom doveli su do 'savršene oluje' za incident vezan za bezbednost", stoji u tužbi.

Podnesak pruža uvid u tragični dan iz perspektive Gutjerez Rid i prvi put otkriva da sistem kamera nije funkcionisao kako treba 21. oktobra, samo nekoliko sati nakon što je većina članova snimateljskog tima napustila projekat zbog brige za bezbednost i finansijskih nesporazuma.

"Otkazivanje 'Video Village' sistema bilo je vrlo značajno, jer niko nije mogao da vidi šta se dešava unutar crkve u trenutku Boldvinove scene sa pištoljem", stoji u tužbi, što se odnosi na probu glumčevog izvlačenja pištolja iz korica, što je dovelo do fatalnog pucnja.

"Činjenica je da bezbednosni sistem kamera na setu filma 'Rust' nije radio tog dana", ističe se u dokumentu.

Gotovo odmah nakon što je Hačins umrla, a reditelj Džoel Souza ranjen, iz kancelarije šerifa Okruga Santa Fe bezuspešno su tražili bilo kakav snimak fatalne pucnjave.

Pored toga što tužba detaljno opisuje navodni nemar optuženog, ona navodi da je na setu već bilo problema sa oružjem i da je rekviziterka Sara Zakri to pokušala da prikrije. 

Ističe se i da optuženi duguje ocu Gutjerez Rid, iskusnom filmskom oružaru Telu Ridu, na stotine komada bojeve municije od filma na kom su zajedno radili.

profimedia

 

Gutjerez Rid, koja tvrdi da je platila 7.500 dolara oružaru i asistentkinji rekvizitera, traži suđenje pred porotom i razne vrste odštete od Kenija. 

Ovaj dugogodišnji saradnik njenog oca, a njen kolega sa filma "The Old Way" sa Nikolasom Kejdžom, Keni je isplivao kao potencijalni ključni akter u tragediji na snimanju filma "Rust" već nekoliko dana posle smrti Hačins.

U razgovoru sa policijom 29. oktobra Keni je ispričao da je reč o "recikliranoj municiji" koju mu je prijatelj dao pre nekoliko godina. Ta municija imala je specifičan logo na sebi ("zvezdu, luk i onda još jednu zvezdu"), što odgovara velikim trgovcima oružja "Starline Brass".

On je opisao kako kompanija prodaje samo komponente municije, a ne bojevu municiju, što znači da je verovatno bila naknadno napunjena.

Tridesetog novembra sudija Nju Meksika odobrio je četvrti nalog za pretres vezan za istragu slučaja, između ostalog i firme "PDQ Arm & Prop".

U istrazi su se kao ključni akteri istakli Keni, Gutjerez Rid i asistent reditelja Dejv Hols, koji je priznao da nije adekvatno proverio pištolj, pre nego što ga je tog dana predao Boldvinu.

profimedia

 

Gostujući u emisiji "Good Morning America" 2. decembra Keni je ispričao da "ne postoji verovatnoća" da bojeva municija koja je ubila Hačins i ranila reditelja Džoela Souzu "potiče iz PDQ ili njega lično".

U prethodnim pretresima koje je policija obavila na ranču Bonanza Krik pronađeno je različito oružje i, prema rečima šerifa Adana Mendoze, "500 metaka... mešavina ćoraka, lažnih metaka i nečega za šta sumnjamo da su bojevi meci".

Sudija je takođe nedavno odobrio da policija pregleda telefon glumca Aleka Boldvina u potrazi za dokazima važnim za istragu smrti Haline Hačins, ali im on još nije predao svoj uređaj.

"Ovo je sve jedan proces, koji uključuje istragu koja se sprovodi u dve različite države i zato je potrebno ispoštovati sve važeće procedure. Mora se tačno precizirati šta se želi, ne može neko da vam dođe i samo uzme telefon na kome su vaše fotografije, ljubavne poruke koje ste razmenili sa suprugom...", poručio je Boldvin u snimku koji je postavio na Instagramu i zaključio rečima: "Svaka zlonamerna aluzija da se ne pridržavam naređenja, naloga ili zahteva, je s****, obična laž."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura