Fokus

Novi detalji u istrazi ubistva na snimanju filma "Rust": Lokalni prodavac greškom poslao "recikliranu" municiju

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

01/12/2021

-

11:44

Novi detalji u istrazi ubistva na snimanju filma "Rust": Lokalni prodavac greškom poslao "recikliranu" municiju
Novi detalji u istrazi ubistva na snimanju filma "Rust": Lokalni prodavac greškom poslao "recikliranu" municiju - Copyright Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjak za oružje i vlasnik lokalne prodavnice, Set Keni (Seth Kenney), koji je isporučio oružje za potrebe snimanja filma "Rust" (Rđa), dao je zvaničnu izjavu u policiji i detektivima kazao da veruje da zna kako je došlo do toga da se pomešaju pravi sa lažnim mecima, navodi se u sudskom dokumentu, koji je objavljen 30. oktobra.

Ovaj stručnjak za oružje je, naime, prilikom svedočenja izjavio da sumnja da su "živi" meci koji su pronađeni na filmskom setu zapravo "reciklirana municija" koju je on dobio od prijatelja, a koja je na kutiji imala identičan logo kakav ima kutija sa lažnim mecima ili ćorcima koje on obično isporučuje za potrebe snimanja.

Set je pojasnio da je ta municiju imala patronu sa logom "Starline Brass", i objasnio kako kompanija prodaje samo komponente municije, a ne bojevu municiju, i stoga je to "sigurno bila ponovo napunjena čaura".

Prema pisanju Variety, u sudskim dokumentima koji su objavljeni u utorak, kancelarija šerifa okruga Santa Fe ističe da se i dalje istražuje uzrok pucnjave na snimanju filma "Rust", koja se dogodila 21. oktobra, kada je glumac Alek Boldvin uvežbavajući scenu ispalio hitac koji je ubio direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio reditelja filma Džoela Souzu.

Prema pisanju američkog lista, koji je imao uvid u sudski dokumenti, nalog je bio izdat za pretres lokalne prodacnice oružja i filmskih rekvizita, jer su detektivi fokusirani na to da otkriju odgovor na pitanje kako se prava municija, koja je zabranjena u blizini filmskog seta, pomešala sa lažnim mecima.

Oružarka kaže da "nije baš previše proveravala"

U novom dokumentu navode se i detalji iz razgovora koji je obavljen sa Hanom Gutijeres Rid, dvadesetčetvorogodišnjoj glavnoj oružarki na setu.

Gutijeres Rid je detektivima opisala punjenje revolvera sa pet lažnih metaka pre ručka tog kobnog 21. oktobra, ali da šesti metak nije mogao da stane u pištolj, pa je posle ručka očistila revolver i potom uspela da ubaci sve metke. Kako se u dokumentu navodi, oružarka je izjavila da "nije baš previše proveravala" pre nego što je ubacila poslednji metak jer je pištolj bio zaključan tokom ručka.

Prema njenim rečima, u momentu kada se čuo pucanj, ona se nalazila ispred crkve i samo je čula kako ljudi dozivaju lekara.

"Imali smo pištolj pre toga i ništa se nije dogodilo. Nisam bila tamo, ali nije ni trebalo da pucaju iz pištolja", izjavila je Gutijeres.

profimedia

Hana Gutijeres Rid na snimanju filma "Rust"

Asistent reditelja na filmu "Rust" Dejvid Hols, priznao je istražiteljima da je trebalo da proveri da li u pištolju rekvizitu ima pravih metaka, pre nego što ga je dao Boldvinu, ali da on to nije detaljno učinio. Detektivi su ranije otkrili da je Hols oružje nazvao "hladnim pištoljem", što je termin koji označava da u oružju nema prave municije. 

Portparol kancelarije okruga šerifa Santa Fe ističe da se istraga i dalje nastavlja, pa za sada nije podignuta nijedna optužnica.

Međutim, u međuvremenu su dva člana ekipe pokrenula građansku parnicu povezanu sa tragičnim slučajem, navodeći u tužbi, između ostalog, da su pretrpeli ozbiljnu duševnu bol, i optužujući producente i druge članove fimske ekipe, uključujući i Aleka Boldvina, da nisu primenili bezbednosne standarde na setu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet