Aktuelno iz kulture

Džordž Kluni o snimanju filma "Rust" na kom je poginula Halina Hačins: Napravljeno je sumanito mnogo glupih grešaka

Komentari

Autor: Yahoo Entertainment

16/11/2021

-

22:39

Džordž Kluni o snimanju filma "Rust" na kom je poginula Halina Hačins: Napravljeno je sumanito mnogo glupih grešaka
Džordž Kluni - Copyright Tanjug/AP/Vianney Le Caer

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Džordž Kluni nazvao je fatalni incident na snimanju filma "Rust" u kom je direktorka fotografije Halina Hačins izgubila život "sumanutim" i podelio svoje iskustvo sa rukovanjem oružjem na filmskim setovima.

Glumac, koji je gostovao u podkastu Marka Marona, istakao je da ne zna baš najbolje kolegu Aleka Boldvina, čiji je pucanj usmrtio Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu, ali da smatra da "niko nije imao nameru da uradi bilo šta pogrešno", opisavši ono što se desilo kao "užasnu nesreću".

Međutim, on je takođe naglasio da postoje specifični protokoli koje glumci treba da prate, prenosi Yahoo Entertainment.

"Svaki put kada mi neko na setu da pištolj - dakle, svaki put - ja ga pogledam, otvorim, pokažem osobi u koju ću ga uperiti, pokažem ga ekipi. Svaki put. Onda kad završim, predam ga oružarima", ispričao je Kluni.

Pištolj se ne proverava samo vizuelno

On je u nesrećama koje su uključivale pištolje-rekvizite izgubio dva prijatelja - Brendona Lija, glumca koji je 1993. smrtno nastradao tokom snimanja filma "Vrana" i Džona Erika Heksuma koji je greškom upucao sam sebe 1984. na snimanju serije "Cover Up".

"Delom sledim taj protokol zbog onoga što se desilo Brendonu. Svi to znaju. Svi znaju da takav protokol treba da slede. Možda je i Alek tako uradio - nadam se da je to uradio. Ali problem je što su lažni meci takvi da liče na prave. Imaju samo jednu malu rupu pozadi kroz koju se iz njih vadi barut", objasnio je glumac.

Kluni je dodao da je upravo to razlog zbog kog ne proverava pištolj samo vizuelno.

"Svaki put kad mi neko da pištolj kapaciteta doboša od šest metaka, uperim ga u zemlju i opalim šest puta. Sumanuto je ne uraditi to", rekao je on.

"Nikad nisam čuo termin 'hladan pištolj'"

Glumac je prokomentarisao i pisanja poslednjih nedelja da je asistent reditelja Dejvid Hols navodno bio taj koji je proglasio oružje "hladnim pištoljem" kada ga je predao Boldvinu, što je značilo da je bezbedan za upotrebu.

profimedia

 

"Nisam nikad čuo termin 'hladan pištolj'. Nikada, doslovno. Pričali su o stvarima za koje nikad nisam čuo. To je razarajuće", rekao je Kluni, koji je prvu ulogu u filmu "And they're off" dobio 1982. 

"Bio sam na setovima 40 godina i osoba koja vam preda pištolj, koja je odgovorna za oružje, je ili rekviziter ili oružar. Tačka", rekao je on.

Tokom istrage, kancelarija šerifa okruga Santa Fe saopštila je da je u lancu komande, tokom dana snimanja u kom je nastradala Hačins, prva bila rekviziterka Sara Zakari, koja je uzimala oružje iz zaključane prikolice sa rekvizitima i predavala ih oružarki Hani Gutjerez Rid. Oružarka, koja ima samo 24 godine i koja je pre filma "Rust" radila na samo još jednom većem filmu, napunila je pištolj mecima iz kutije sa lažnom municijom, ali je jedan od njih očigledno bio pravi. Gutjerez Rid tvrdi da je pištolj pokazala Holsu, koji je priznao da nije detaljno ispitao oružje, pre nego što ga je dao Boldvinu. 

Boldvin, koji je tada vežbao za scenu, opalio je iz pištolja, a pravi metak pogodio je 42-godišnju direktorku fotografije i reditelja. 

Kluni je kritikovao i produkciju zbog "škrtarenja" na snimanju nezavisnog filma. 

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Set filma "Rust" na kom se desila tragedija

"24-godišnja osoba verovatno ne bi trebalo da sa tako malo iskustva vodi odeljenje sa oružjem i mecima", rekao je on o Gutjerez Rid, koja je ćerka Tela Rida, poznatog holivudskog oružara.

"Zašto, za ime sveta, ovaj niskobudžetni film sa producentima koji nikad ništa nisu producirali, nisu unajmili oružara sa iskustvom?", rekao je Kluni u neverici.

Na činjenicu da je prava municija bila pomešana s lažnom, rekao je: "To je sumanuto. Sumanuto. To je razjarujuće".

Serija "glupih događaja"

Glumac je govorio i o prijateljstvu sa Brendonom Lijem, s kojim je tri puta nedeljno igrao košarku. Rekao je da je za njegovog pokojnog prijatelja film "Vrana" trebalo da bude velika šansa i da je već odabrao kuma za svoje venčanje koje je planirao nedelju dana nakon završetka snimanja tog ostvarenja.

Međutim, u seriji, kako je Kluni rekao, "glupih događaja", metak se zaglavio na vrhu doboša, što niko nije primetio, niti je pištolj bio proveravan. Kada je glumac Majkl Masi ispalio ćorak, metak se odglavio i ubio Lija, koji je tada imao samo 28 godina.

Kluni se nada da će smrt Hačins promeniti način na koji se rukuje oružjem u filmskoj produkciji.

"Nakon što je Brendon umro, postalo je vrlo jasno: otvori pištolj. Pogledaj doboš. Pogledaj cev. Budi siguran", rekao je Kluni, koji je prošao obuku za rukovanje oružjem, pre nego što je snimao film "Tri kralja" (1999).

"To je serija tragedija, ali i mnogo grešaka. Mnogo glupih grešaka", dodao je glumac.

Komentari (0)

Kultura