Aktuelno iz kulture

"Prolećna pesma" nakon uspešnog festivalskog života 10. februara stiže u domaće bioskope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2022

-

17:40

"Prolećna pesma" nakon uspešnog festivalskog života 10. februara stiže u domaće bioskope
"Prolećna pesma" nakon uspešnog festivalskog života 10. februara stiže u domaće bioskope - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna projekcija nagrađivanog filma rediteljke Natalije Avramović "Prolećna pesma" biće održana u četvrtak, 10. februara, u 20 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Nakon projekcije publika će imati priliku da razgovara sa autorskom ekipom, među kojima će biti glumci Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Danica Maksimović, Milan Kolak, Gavrilo Avramović i Mia Radovanović, scenarista Ljubinka Stojanović, producent Nada Savić, kompozitor Marko Matović i rediteljka Natalija Avramović.

Film prati Petru, mladu rediteljku, samohranu majku, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster koji je vodi do katarze, oslobađanja savesti i spremnosti da raširi krila.

"Moj cilj je bio da snimim drugačiju priču koja polazi iz ženske glave, srca i duše, da pokažem jednu nekonvencionalnu žensku junakinju, da je iskreno i hrabro ogolim. Mislim da je ovaj film nešto novo u srpskoj kinematografiji, da je sveža krv i meso, autentično delo. Osećam da sam otvorila put novom žanru koji je specifičan po strukturi i poetici, i da menja percepciju kod gledalaca. Film izlazi iz konvencionalnih okvira srpskog filma i ostavlja publici nezaboravan utisak! Ovo autentično filmsko delo stiže pred bioskopsku publiku naše zemlje pravo sa domaćih i međunarodnih festivala", kaže rediteljka i scenaristkinja filma Natalija Avramović.

Film će se prikazivati u bioskopima širom Srbije od 10. februara, a podsetimo da je "Prolećna pesma" do sada imala veoma uspešan festivalski život, osvajajući brojne nagrade.

Nagrada za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković pripala je na Festivalu del Cinema d'IDEA u Rimu, dok su treća nagrada za scenario, Specijalna nagrada žirija novinara i filmskih kritičara filmu pripali na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji.

Mihaeli Stamenković pripala je i nagrada "Mira Stupica" na Filmskom festivalu u Sopotu, a "Prolećnoj pesmi" pripala je specijalna nagrada u Skoplju, na festivalu SeeOnline Film Festival.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura