Aktuelno iz kulture

Članica grupe "Pussy Riot" ponovo uhapšena i to zbog starih objava na društvenim mrežama

Komentari

Autor: ArtNet

10/02/2022

-

21:20

Članica grupe "Pussy Riot" ponovo uhapšena i to zbog starih objava na društvenim mrežama
Članica grupe "Pussy Riot" ponovo uhapšena i to zbog starih objava na društvenim mrežama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Marija Maša Aljohina, članica ruskog pank benda Pussy Riot, ponovo je petnaest dana provela je u pritvoru u Moskvi, zato što je 2015. godine navodno podelila sliku sa nacističkim simbolima na društvenim mrežama.

Hapšenje zbog navodnog dela dogodilo se samo nekoliko dana pre nego što je ova aktivistkinja trebalo da govori na simpozijumu o autoritarizmu i umetnosti.

Prema pisanju Medijazone, ruskog portala koji su osnovale Aljohina i druga članica Pussy Riot Nadežda Tolokonjikova, sporna slika objavljena pre sedam godina prikazuje tri žene u hidžabima i svastike, simbole nacizma, koji su kasnije isečeni. 

Aljohina je zadržana prošlog ponedeljka, nakon sastanka sa inspektorom Federalne kazneno-popravne službe.

Ona je u obavezi da se zbog presude za promovisanje protesta u znak podrške Alekseju Navaljnom prošlog januara redovno javlja toj instituciji.

"Na izlazu iz inspektorata čekao me je policijski automobil", napisala je članica Pussy Riot na Instagramu nakon hapšenja.

Na Tviteru je u međuvremenu objavila i da je zadržana u pritvoru punih petnaest dana.

Ovo je drugi put u tri meseca da policija zadržava Aljohinu zbog objava iz 2015. godine. Sredinom decembra osuđena je na deset dana administrativnog pritvora zbog deljenja slike beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka okružene svastikama.

U isto vreme, njena koleginica iz grupe Lusja Štejn osuđena je na 14 dana zatvora zbog deljenja karikature 2018. godine na kojoj je prikazana sa šeširom sa kukastim krstom.

Takođe, u januaru prošle godine Aljohina je uhapšena zbog tvitovanja informacija o masovnim demonstracijama protiv zadržavanja opozicionog lidera Navaljnog i kažnjena kućnim pritvorom.

Kućni pritvor zbog navodnog podsticanja kršenja zabrane okupljanja usled pandemije, produžavan joj je sve do septembra, kada je osuđena na jednogodišnje ograničavanje slobode.

"Ograničenje slobode" sprečava je da putuje van Moskve, kao i da boravi van kuće posle 10 sati uveče i prisustvuje velikim okupljanjima.

Takođe je u obavezi da se javlja kazneno-popravnoj službi dva puta mesečno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura