Aktuelno iz kulture

Sve spremno za 72. Berlinale: U društvu odabranih i srpski autori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/02/2022

-

15:05

Sve spremno za 72. Berlinale: U društvu odabranih i srpski autori
Sve spremno za 72. Berlinale: U društvu odabranih i srpski autori - Copyright Profimedia, Firefly Promo Altertise produkcija, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival u Berlinu - 72. Berlinale večeras će biti otvoren premijerom novog ostvarenja nagrađivanog reditelja Fransoe Ozona pod nazivom "Peter von Kant".

U pitanju je slobodna adaptacija remek-dela Rajnera Vernera Fasbindera iz 1972, "Gorke suze Petre fon Kant", a u Ozonovoj verziji, Petra postaje Peter, koga igra Deni Menoše ("Prokletnici"), a njegove partnerke su Izabel Ađani i Hana Šigula.

Program ovogodišnjeg Berlinala trajaće do 20. februara, a u trci za festivalske nagrade je 18 filmova, a u drugim selekcijama je više od 200 ostvarenja, među kojima su i tri srpska kinematografska ostvarenja.

Premijeru u Berlinu imaće film Miloša Pušića "Heroji radničke klase", koji će biti prikazan u okviru programa "Panorama".

Projekat za za ovo ostvarenje je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija (Script Station), održanoj upravo u okviru Berlinskog festivala. Pored reditelja i producenta Pušića, na scenariju su radili Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

Glavnu ulogu u ovom ostvarenju tumači Jasna Ðuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu "Quo Vadis, Aida?" proglašena za najbolju evropsku glumicu. Pored Ðuričić, glumačku postavu filma čine Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Ðurica i drugi. Film "Heroji radničke klase" nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije.

Na 72. Berlinskom filmskom festivalu će u okviru selekcije "Forum" biti prikazana i srpska manjinska koprodukcija "Poslevode" u režiji Daneta Komljena. Ovaj film nastao je u koprodukciji Nemačke, Španije, Južne Koreje i Srbije.

Glumačku postavu čine Jonaš Hapka, Signe Vestberg i Boban Kaluđer, a nastanak filma podržali su Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja.

Serija "Crna svadba" Strahinje Madžarevića i Nemanje Ćipranića uvrštena je u program promocije televizijskih serija. Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Uliks Fehmiu, Jelena Ðokić, Nikola Kojo i Slavko Štimac.

Pored toga, u okviru programa obuke Berlinale Talents, koji ove godine obeležava 20. rođendan, među 200 novih učesnika nalaze se srpski reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević.

Marija Stojnić autorka je nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja "Između sna i sna" i "Govori da bih te video", dok je Stefan Malešević poznat po dokumentarcu "Gora" i dugometražnom igranom filmu "Mamonga".

Žirijem 72. festivala u Berlinu, koji se smatra najvećim evropskim filmskim festivalom posle Kana i Venecije, predsedavaće američki reditelj Najt Šamalan.

Organizatori su najavili da će se na crvenom tepihu pojaviti filmske zvezde, kao što su Ema Tompson, Sigurni Viver, Žilijet Binoš i Mark Rajlans, kao i francuska glumica Izabel Iper kojoj će biti uručen Zlatni medved za životno delo.

Međutim, iako se festival održava u tradicionalnom formatu, proteći će u znaku oštrih epidemioloških mera.

Kapaciteti bioskopskih dvorana biće popunjen samo do 50 odsto, uz strogo poštovanje epidemioloških mera, kao što su održavanje distance i nošenje maski.

"Kako bi se omogućilo socijalno distanciranje, kapacitet sedišta u festivalskim bioskopima biće smanjen za 50 odsto, neće biti organizovane tradicionalne zabave i drugi prateći događaji, dok će projekcije pratiti neka verzija smanjenog crvenog tepiha", pojasnili su sa Berlinala, uz dodatak da će posetioci biti dužni da pokažu bilo sertifikat da su vakcinisani, bilo dokument kojim dokazuju da su preležali Kovid-19 uz dodatak važećeg negativnog testa.

Preporuka za vas

Proglašeni najbolji debitantski film i najbolji dokumentarac Berlinala 2021

Komentari (0)

Kultura