Aktuelno iz kulture

Jugoslav Pantelić: Omaž Milanu Vlajčiću na predstojećem Festu

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

09:47

Jugoslav Pantelić: Omaž Milanu Vlajčiću na predstojećem Festu
Jugoslav Pantelić: Omaž Milanu Vlajčiću na predstojećem Festu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U susret jubilarnom 50. Međunarodnom filmskom festivalu - Festu 2022, koji će trajati od 25. februara do 6. marta, umetnički direktor ovog festivala i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić kaže da se i ove godine mogu očekivati izuzetno veliki broj značajnih gostiju iz sveta kinematografije i da će predložiti Savetu Festa načine na koje bi se Milanu Vlajčiću mogao dati omaž u toku jubilarnog izdanja Festa.

Pantelić je napomenuo da je usled uslovljavanja globalnom zarazom Kovid-19 gotovo nemoguće sa sigurnošću tvrditi da će neko definitivno doći na Fest ili ne.

"Ono što je izvesno je da je festival uputio pozive svima koje bismo voleli da vidimo na ovom jubilarnom izdanju, a sa sigurnošću mogu reći da ove godine neće izostati predstavnika autorske i glumačke ekipe niti jednog od 20 ostvarenja koja se takmiče za nagrade Beogradski pobednik", ističe Pantelić.

Po njegovim rečima, "to daje određenu dozu optimizma, bez obzira na okolnosti koje u ovom trenutku aktivno nameće omikron soj", ali ipak nije zahvalno predviđati ko će od pozvanih ličnosti moći da dođe u Beograd.

"Već dugo pregovaramo i u kontaktu smo sa ne malim brojem ličnosti iz sveta sedme umetnosti koje bi publika Festa sasvim sigurno pozdravila gromoglasnim aplauzom, a i ponekom vriskom", kaže Pantelić.

Pantelić je otkrio i da je u planu da se na ovogodišnjem Festu da omaž preminulom filmskom kritičaru i publicisti Milanu Vlajčiću, kojeg je on smatrao kolegom i prijateljem.

"Milan Vlajčić će mnogo nedostajati ne samo meni i njegovim kolegama, već i ljudima s festivala i konzumentima onoga što je on dugo, profesionalno i kvalitetno radio... Izvesno je da smo još uvek svi previše emotivni da bismo racionalno pristupili predlaganju konkretnih ideja koje bi pomogle da se njegovo ime još dugo pominje u svetu filma", navodi Pantelić.

Pantelić je dodao da će lično predložiti Savetu Festa načine na koje bi se Vlajčiću mogao dati omaž.

"Vlajčić je ostavio dubok i važan trag u istoriji Festa, koji je pratio od njegovog prvog izdanja... Neshvatljivo je kako ćemo tokom ovog jubilarnog izdanja provoditi vreme između projekcija, a da njega ne vidimo", kaže direktor Kinoteke.

Pantelić je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je tokom druge polovine 2021. godine u Kinoteci snimljena Vlajićeva profesionalna i životna ispovest u okviru programa "Razgovori u Kinoteci".

Ovaj višesatni audio-vizuelni snimak čuva se u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

"Kada smo pokrenuli časopis "Kinoteka" 2017. godine, Vlajčić je bio među prvima koji je napravio `Moj izbor`, što je i ime naše stalne rubrike u kojoj filmski profesionalci biraju 10 najvažnijih filmova koji su uticali na njih", otkriva Pantelić.

Pantelić dodaje da je Vlajčićev izbor "fascinantan i u neku ruku neočekivan", kao i da će u njegovu čast on od marta meseca biti ponovo na repertoaru Kinoteke.

Prvi Fest, čiji je slogan bio "Hrabri novi svet", otvoren je 9. januara 1971. godine u Domu Sindikata projekcijom filma "Meš" Roberta Altmana.

Ova manifestacija zamišljena je kao godišnji presek najboljih filmova sezone i ubrzo je postala jedna od najznačajnijih događaja u kulturnom životu Beograda.

Jubilarni 50. Fest održava se pod sloganom "Hrabri novi svet."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura