Aktuelno iz kulture

Natalija Avramović: Film "Prolećna pesma" je iskren i hrabar

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

11:16

Natalija Avramović: Film "Prolećna pesma" je iskren i hrabar
Natalija Avramović: Film "Prolećna pesma" je iskren i hrabar - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je rediteljka i scenaristkinja Natalija Avramović koja je govorila o svom prvom filmu "Prolećna pesma", ali i o budućim projektima.

Avramović je rekla da je "Prolećna pesma" autorski film, pošto je bila rediteljka, scenaristkinja i producentkinja, a nastao je iz njenog "senzibiliteta, estetike i želje da se ispriča ženska priča".

"Film je autobiografski. Govori o mladoj ženi koja posle razvoda i smrti oca ostaje bez muškog oslonca u životu. Ima sina i sa njim se bori kroz život i traži ljubav", rekla je Avramović.

Rediteljka "Prolećne pesme" je rekla da se nada da njeni gledaoci prolaze kroz "jedno vrlo autentično iskustvo i doživljaj, koji ne može da se doživi gledajući svaki komercijalan film, pošto "nosi težinu, snagu i vrlo je emotivan".

Prema njenim rečima, žiriji na svim festivalima gde je film gostovao prepoznali su ga i nagradili "zbog iskrenosti i hrabrosti".

"Prošlo je dosta vremena da nije bilo ovako čistog autorstva u filmskoj industriji i obradovali su se da vide jedan sirov izraz, umetnički, smislen i emotivan", navela je rediteljka.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Avramović je naglasila da nije imala nikakvih stega da prikaže jednu ženu i sve njen borbe, i da ogoli njen intimni svet, dodavši da su glavne glumice Mihaela Stamenković i Ana Mandić bile "divne".

"Stamenković je dobila dve nagrade, bila je najbolja na Sofestu i u Rimu na Ženskom filmskom festivalu. Stvarno je uradila veliki posao i malo remek delo ovom ulogom. Uspela je da sve što sam zahtevala od nje iznese jako dobro. Ceo je film iznela na svojim leđima", ocenila je Avramović.

Autorka "Prolećne pesme" trenutno pravi projekat za prvi međunarodni filmski ženski festival u Srbiji, koji bi trebalo, ako bude podrške Ministarstva kulture i Grada Beograda, da se održi krajem oktobra u Kulturnom centru Beograda.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Prema njenim rečima, cilj je da pozove devet međunarodnih rediteljki iz sveta koje će prikazati svoje filmove.

Avramović je za svoj drugi film već napisala scenario, koji je dobio podršku Filmskog centra Srbije, a u planu ima da napravi još dva filma o liku kog tumači Stamenkovićeva - Petri, i zaokruži trilogiju.

"Svaki će film biti priča za sebe i vizuelno drugačije iskustvo. Drugi će govoriti o fatalnoj ljubavi Petre i njenog partnera koja traje 20 goina sa pauzama. To je vrlo stastven film. A treći je o Petrinom detinjstvu koje je bajkovito ali i surovo na neki način", rekla je Avramović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura