Aktuelno iz kulture

Naši glumci i jedna mlada balerina u predstavi čuvene trupe Peeping Tom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

18:47

Naši glumci i jedna mlada balerina u predstavi čuvene trupe Peeping Tom
Beogradski festival igre/Promo - Copyright Beogradski festival igre/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Belgijska trupa Peeping Tom stiže na 19. Beogradski festival igre sa komadom "Dete" čuvenog koreografskog dvojca Gabrijele Karizo i Franka Šartijea.

Za ovu predstavu, koja će se izvoditi 19. i 20. marta u Operi i teatru "Madlenianum", trupa je ovih dana izabrala domaće igrače i glumce koji će biti deo izuzetnog pozorišnog doživljaja.

Uloga devojčice u komadu, pripala je Anuški Damodaren, učenici drugog razreda Baletske škole Nacionalne fondacije za igru u klasi Marije Janković. Desetogodišnja Anuška poseduje scensko iskustvo i govori nekoliko jezika, pa će lako naučiti koreografske zadatke.

Željana Bjelica/Beogradski festival igre/Promo

 

U multinacionalnom ansamblu koji čine 15 igrača, zapažene uloge će takođe imati beogradski glumci Milica Blagojević i Bora Nenić.    

Nakon komada "Otac" i "Majka", "Dete" je treći deo porodične trilogije koja proučava teme pamćenja, sećanja i tragičnog istraživanja veza.

U ovom delu, Gabrijela Karizo i Frenk Šartije, laureati Nagrade "Jovan Ćirilov" u okviru prethodnog 18. Beogradskog festivala igre, istražuju izvore psihoze iz dečijeg ugla posmatranja. Kako se deca nose sa odsustvom, gubitkom, konfliktima? Postojeće okruženje pretvara se u niz čudnih i nadrealnih slika, sa likovima koji dele neprijateljsku atmosferu.

Beogradski festival igre/Promo

 

U isto vreme, komad nudi pravu pozorišnu radost, jer prikazuje neviđene situacije i donosi emocionalno iskustvo koje liči na san.  Po rečima kritike, tvorci trupe Peeping Tom su ovim komadom "još jednom potvrdili svoj čudesni dar, i hrabro uveli zlu Alisu u zemlju horora".

Beogradska publika je do sada videla nekoliko najvažnijih ostvarenja ove trupe, upravo na Beogradskom festivalu igre, i to komade "Ulica Vanderbranden br. 32", "Izdaje se", "Otac", kao i diptih "Vrata koja nedostaju" i "Napuštena soba".

Nagradu "Jovan Ćirilov" u Beogradu će primiti Frank Šartije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura