Aktuelno iz kulture

Koreograf Jakopo Godani, gost Festivala igre: "Šuplje kosti" najbolje opisuje moje stanje uma tokom pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2021

-

10:22

Koreograf Jakopo Godani, gost Festivala igre: "Šuplje kosti" najbolje opisuje moje stanje uma tokom pandemije
Drezden Frankfurt kompanija igre - Copyright belgradedancefestival.com

veličina teksta

Aa Aa

Gostovanje nemačke trupe Drezden Frankfurt kompanija igre sa predstavom "Šuplje kosti" koreografa i direktora kolektiva Jakopa Godanija biće realizovano u subotu i u nedelju veče u Operi i teatar "Madlenianum", kao završetak 18. Beogradskog festivala igre (BFI).

Prema prvobitnom planu, pomenuta trupa je trebalo da gostuje dve večeri sa drugim igračkim komadom "Alter ego", planiranim za Sava centar u selekciji 17. izdanja festivala, a do sada je usled pandemije izvođenje odloženo pet puta.

Kako je Sava centar zatvorena zbog obnove, trupa će se predstaviti na velikoj sceni  Madlenijanuma. Izvođenje za sutra je rezervisano za publiku koja je kupila karte još 2019. godine za 17. ediciju, dok će u nedelju komad gledati neki novi ljubitelji igračkih predstava, ovog festivala, lika i dela koreografa Godanija.

Svestrani italijanski umetnik, osim koreografije, na svojim projektima je često potpisan i kao autor kostima, scene, svetla. Inače je laureat nagrade BFI koja nosi ime Jovan Ćirilov, a sa svojom trupom je gostovao više puta u Beogradu i to upravo na ovom festivalu.

Kako je naglasila Aja Jung, direktor, osnivač i selektor BFI, scensko delo "Šuplje kosti" je najnovija produkcija trupe koja funkcioniše podjednako u dva grada - Drezden i Frankfurt.

U dogovoru sa koreografom i direktorom trupe, odlučili su da zamene predstavu, ne bi li prikazali, prema izvornom planu, najnovije delo, a to je upravo "Šuplje kosti".

Sam naslov je intrigantan, tako da je koreograf u susretu sa medijima objasnio njegovo značenje.

Posveta pticama, uvek spremnim da polete i pobegnu

"Uvek su me fascinirale ptice, njihov neverovatan govor tela, impresionirao me je način kako komuniciraju. Uvek su spremne da polete i pobegnu. Ptice imaju upravo kako naslov kaže - šuplje kosti, to je simbolika. Nisam želeo da bude tako očigledno da se komad zove `Ptice`", objasnio je Godani.

Na sceni će se naći 15 igrača u ovom spektaklu, gde se nalaze različiti kostimi, estetike, kao pedstava o apokalipsi koja sledi, vezano i za aktuelnu pandemiju.

"Niko na svetu nije očekivao ovakvu situaciju sa koronavirusom. Morali smo stalno da otkazujemo naše turneje po svetu, bilo je veoma teško. Jako je izazovno da se stvaraju predstave u pandemiji. Tako je plan bio da vam dođemo sa tada novim delom `Alter Ego`, koji je stvoren svega nekoliko nedelja pre izbijanja pandemije. Kako više to onda nije novi projekat, želja mi je bila da gostujem kod vas sa nečim veoma svežim", istakao je čuveni koreograf.

On napominje da je nesrećna okolnost bila ta što je pandemija zamrzla umetnost, ali s druge strane, imao je sreće da to vreme karantina iskoristi za razvijanje novih ideja za realizaciju projekata, što je potrajalo i godinu i po dana.

Najnoviji scenski komad preispituje tehniku savremenog baleta, više elemenata je uključeno, kao što su video projekcije, veoma multimedijalni doživljaj, a sa idejom da se istražuje šta mogu devojke da učine i postignu sa špic patikama, prema čemu su razvijali proces rada.

"Koncept je bio taj da napravimo univerzum slika, pregled nedovršenih, još uvek neformiranih ljudi, kao embrioni, kreature. Mogu slobodno reći da predstava `Šuplje kosti` najbolje oslikava mene u koreografskom i dramaturškom smislu. Komad manifestuje moje stanje uma i psihe tokom poslednje dve godine, dakle tokom Kovida-19", rekao je Godani.

Potreba za pažnjom i ljubavlju

Novi projekat je zapravo njegov lični protest protiv činjenice da je ostalo veoma malo ljubavi u svetu za umetnost i kulturu, što mu je veoma žao.

Prema njegovim rečima, rad na delu je za njega manifestacija protiv svega što se dešava danas u svetu umetnosti, a to je da je neko iznad svih pregazio kulturni svet.

Kako on smatra, kultura je kontrolisana od strane onih koji su van kulture, tako da je to jedna politička stvar, i svi su zabrinuti za to stanje.

"Naša predstava je jedan niz ekstrema, prelazi iz horora u lepotu, iz gotike u barok, ima mnogo lepih, a onda dosta ružnih slika. To je moj svet na sceni kreiran od ličnih istraživanja, sa veoma različitim kostimima i video projekcijama", opisuje svoj projekat.

Kako kaže, komad je posveta klasičnoj lepoti i istoriji umetnosti, tako da slavi mnoge slikare i vajare, kao što su Rafaelo ili Mikelanđelo.

"Ove dve godine pandemije su bile jako teške, zato imamo potrebu za pažnjom i ljubavlju", zaključio je Godani.

Drezden Frankfurt kompanija igre ima probe u oba grada gotovo podjednako, a repertoar trupe se sastoji uglavnom od Godanijevih koreografskih radova.

Partneri trupe su oblasti Saksonija i Hese, odnosno gradovi Drezden i Frankfurt na Majni, kao i privatni donatori i javni sponzori. Njihova trupa je smeštena u prostorima drezdenskog Evropskog centra za umetnost i frankfurtskog Depoa Bokenhajmer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura