Aktuelno iz kulture

Veruj u sebe: Leni Ćulibrk nagrada Beogradskog festivala igre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2021

-

10:49

Veruj u sebe: Leni Ćulibrk nagrada Beogradskog festivala igre
Veruj u sebe: Leni Ćulibrk nagrada Beogradskog festivala igre - Copyright Beogradski festival igre

veličina teksta

Aa Aa

Nagradu "Veruj u sebe", koja se dodeljuje mladim i talentovanim baletskim umetnicima u okviru Beogradskog festivala igre (BFI), ove godine je ponela balerina Lena Ćulibrk.

Lena Ćulibrk je iskreno zahvalila na ovoj nagradi i dodala: "Bez vere u sebe nema ni napretka, ni uspeha. Zahvalna sam svojim roditeljima koji su podržali moju želju da počnem da se bavim baletom. Moj san je da jednoga dana igram ulogu Žizele u istoimenom baletu Adolfa Adama i Svanilde iz baleta Kopelija, Lea Deliba." 

Beogradski festival igre

 

Lena Ćulibrk je počela da vežba balet 2011. godine. Danas je treći razred srednje Baletske škole "Lujo Davičo" u klasi Valentine Trajković. Do sada je osvojila mnogobrojna domaća i evropska priznanja, između ostalih, 1. mesto 2015. godine u Riminiju, sa koreografijom Valcer zvezdica, 2016. godine specijalnu nagradu u Beču sa koreografijom Kišne kapi, 2019. godine u Pragu 2. mesto u solo varijaciji Plava ptica, kao i prva mesta na takmičenjima u Bijeljini i Paraliji.

U avgustu 2020. godine je pohađala letnji kurs baleta i savremene igre u organizaciji Nacionalne fondacije za igru gde su joj pedagozi bili Randol Betankort i Kristofer Vaskvez. Tada dobija stipendiju i nastavlja svakodnevno da radi u klasi prvaka Baleta beogradskog Narodnog pozorišta Jovana Veselinovića. Od septembra 2020. godine počinje uporedo sa srednjom školom "Lujo Davičo" da dolazi i vežba u Baletskoj školi Nacionalne fondacije za igru, sa domaćim i inostranim pedagozima. U organizaciji Nacionalne fondacije za igru je  gostovala u nekoliko gradova Srbije, ali i u Solunu, u pozorištu Koloseum.

Laureatkinja je neposredno pre dodele nagrade sa svojim koleginicama izvela nekoliko baletskih tačaka.

Beogradski festival igre

 

Nagradu su laureatkinji uručile Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Banke i Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za igru i osnivačica, direktorka i selektorka Beogradskog festivala igre.

Prošle godine je Nagradu "Veruj u sebe" ponela balerina Sanja Ninković, za svoje prvo celovečernje koreografsko ostvarenje.

Preporuka za vas

Pau Palasijos iz Grupe gospodina Serana: Banane i King Kong metafora su kapitalizama u našem komadu “Kraljevstvo”

Komentari (0)

Kultura