Aktuelno iz kulture

Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu

Komentari

Autor: FoNet

22/02/2022

-

16:57

Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu
Jovan Jovanović Zmaj dobija spomenik u Beogradu - Copyright Wikimedia

veličina teksta

Aa Aa

Konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju održana je danas u Skupštini Beograda, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je to spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i društva.

Vesić je istakao da je Jovan Jovanović Zmaj deset godina živeo u Beogradu i radio kao dečji lekar.

"Spomenik koji govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine celinu u okviru srpskog naroda", rekao je Vesić.

Kako je rekao, osim Zmaja, spomenik će dobiti i Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Meša Selimović za čiju izradu je već raspisan konkurs.

Tokom februara spomenik će dobiti Aleksandr Deroko i Petar Nikolajevič Moler, kao i Dijana Budisavljević, Branko Pešić i Duško Radović.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je istakao da je počastvovan što su ga Goran Vesić i Skupština Grada Beograda odredili za predsednika Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u Beogradu.

"Uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, određena je lokacija na uglu Zmaj Jovine i Obilićevog venca. Osim što smo konstituisali odbor, na sednici smo analizirali i ostala pitanja. Doneli smo odluku da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će u narednih šest meseci dostaviti svoja rešenja. Nakon toga će žiri odabrati najuspešnije rešenje, čime ćemo i okončati prvu fazu", rekao je Mirović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura