Aktuelno iz kulture

Pedeseto izvođenje predstave "Pošteni provalnik"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2022

-

10:32

Pedeseto izvođenje predstave "Pošteni provalnik"
Pozorište "Boško Buha" odigraće jubilarni 50. put predstavu "Pošteni provalnik" - Copyright Pozorište Boško Buha

veličina teksta

Aa Aa

Pozorište "Boško Buha" odigraće večeras, 23. februara u 20 sati, jubilarni 50. put predstavu "Pošteni provalnik". Ovu urnebesnu farsu neverovatnog ritma napisao je 1958. nobelovac Dario Fo, a predstavu je režirao Milan Karadžić.

Dario Fo je bio jedan od najplodnijih, najprevođenijih i najigranijih dramskih pisaca u celom svetu. Foov stil karakteriše smisao za paradoks na kome gradi svoju satiru uperenu protiv institucija, korupcije, licemerja katoličke crkve, sistema uopšte, i to ga čini aktuelnim na svim meridijanima, u svakom trenutku. Njegov teatar nalazi koren u brutalnoj renesansnoj komediji, iskazujući osnovnu ideju da se ništa u čovekovoj sebičnosti ne menja uprkos kulturnom napretku.

Pozorište Boško Buha

 

Siže ovog komada je vrlo jednostavan: provalnik ulazi u stan imućnog čoveka (inače odbornika gradske skupštine), a u poslu ga ometa telefon koji konstantno zvoni.

Nemajući kud, on se javlja, a sa druge strane je niko drugi do - njegova žena. Tek što reši taj problem, provalnik ponovo biva ometen u redu neočekivanim povratkom vlasnika stana i njegove ljubavnice. Ovo je samo početak komično-vodviljskog zapleta, a kako komad odmiče, prepreke ka izvršenju započetog posla bivaju sve veće i sve komičnije.

Pozorište Boško Buha

 

U predstavi igraju Aleksandar Radojičić, Viktor Savić, Borka Tomović, Katarina Marković, Teodora Ristovski, Nemanja Oliverić i gost iznenađenja. 

Za vreme adaptacije Pozorišta "Boško Buha", sve predstave se izvode u Teatru "Vuk".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura