Aktuelno iz kulture

Muž pokojne Haline Hačins: Besan sam što Alek Boldvin nije prihvatio odgovornost za njenu smrt

Komentari

Autor: Today

24/02/2022

-

10:26

Muž pokojne Haline Hačins: Besan sam što Alek Boldvin nije prihvatio odgovornost za njenu smrt
Muž pokojne Haline Hačins: Besan sam što Alek Boldvin nije prihvatio odgovornost za njenu smrt - Copyright Profimedia, Printscreen youtube

veličina teksta

Aa Aa

Met Hačins, muž pokojne direktorke fotografije Haline Hačins, koja je nastradala na setu filma "Rust" u oktobru prošle godine, u novom intervjuu za američki "Today" izjavio je da je "besan" što Alek Boldvin nije prihvatio odgovornost za njenu smrt.

Boldvin, zvezda i producent tog filma držao je pištolj rekvizit koji je opalio na setu i ubio Hačins, a reditelja Džoela Souzu ranio.

U decembru je u prvom intervjuu nakon nemilog događaja za ABC News Boldvin rekao da nije povukao obarač na probi scene.

"Nikada ne bih uperio pištolj u nekoga i povukao obarač. Nikada", rekao je tada.

U odlomku intervjua Meta Hačinsa koji će u celosti biti emitovan danas u toku dana, upitan je kako se oseća gledajući Boldvina.

"Dok sam ga gledao, osetio sam se jako besno. Bio sam tako besan što je tako javno pričao o njenoj smrti na tako detaljan način i što nije prihvatio odgovornost nakon što je samo opisao kako ju je ubio", rekao je muž pokojne direktorke fotografije.

Kada je upitan da li smatra da li je većina krivice za ono što se dogodilo na Aleku Boldvinu, Hačins je odgovorio: "Ideja da osoba, koja drži pištolj i učini da on opali, nije odgovorna mi je potpuno apsurdna. Ali bezbednost pištolja nije bila jedini problem na tom setu. Niz standarda filmske industrije nije primenjen i ima više odgovornih strana".

Tanjug/AP/Jim Weber; Profimedia; Screenshot/BBC

 

Hačins je prošle nedelje podneo tužbu protiv Boldvina i ostalih uključenih u snimanje filma, tvrdeći da je zbog njihovog nemara i smanjenja troškova došlo do smrti njegove žene.

"Izgubio je svoju ženu koja je bila ljubav njegovog života, a njegov sin je izgubio majku. To nikad nije trebalo da se dogodi", rekao je Brajan Peniš koji predstavlja Hačinsa na konferenciji za štampu kojom je najavljena tužba.

U sudskim dokumentima koje su podneli Hačins i njegovi pravni zastupnici, stoji da je Boldvin prekršio pravila bezbednog rukovanja vatrenim oružjem i da je Boldvin svojom nesmotrenošću doveo do toga da smrtonosno oružje opali, što je krivično delo u Novom Meksiku. 

Glumac je ranije izjavio da ne očekuje bilo kakvu krivičnu optužnicu, ali lokalni tužilac nije isključio tu mogućnost.

Aron Dajer, advokat koji zastupa Boldvina i druge producente filma "Rust", objavio je saopštenje povodom Hačinsove tužbe.

Tanjug/AP/Evan Agostini

 

"Srca i misli svih nas su uz Halininu porodicu, dok još pokušavaju da prihvate ovu nezamislivu tragediju. Nastavljamo saradnju sa vlastima da otkrijemo kako su uopšte živi meci stigli na set film 'Rust'. Bilo kakva tvrdnja da je Alek bio nesmotren je potpuno lažna. On, Halina i ostatak ekipe, oslanjali su se na izjave dva profesionalca odgovorna za proveravanje pištolja i utvrđivanje da je reč o 'hladnom pištolju' - što znači da nema mogućnost da ispali ni ćorak ni bilo šta drugo. Taj protokol je funkcionisao na hiljadama filmova, sa milionima povlačenja obarača, a nikad pre se nije dogodio incident na setu gde je pravi metak nekoga povredio. Glumci bi trebalo da mogu da se oslone na oružare i profesionalce koji se bave rekvizitima, kao i asistente reditelja, umesto da se pitaju sami kada je pištolj bezbedan za upotrebu".

Boldvin se suočava i sa drugim tužbama

Prvu tužbu protiv producenata i drugih članova filmske ekipe, uključujući i Boldvina, podneo je Serž Svetnoj, šef rasvete na snimanju pomenutog filma u Santa Feu u Novom Meksiku.

On je u tužbi, između ostalog, istakao i to da na snimanju nisu primenjeni bezbednosni standardi i da je dozvoljeno da "revolver napunjen bojevom municijom bude uperen u žive ljudi na setu filma".

S druge strane, glavna oružarka na pomenutom projektu Hana Gutjerez Rid pokrenula je i sopstvenu tužbu protiv dobavljača municije.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, profimedia

 

"Optuženi je distribuirao i prodavao rekvizitersku municiju koju je predstavljao kao nerizičnu, ne upozoravajući na opasnosti koje su mogle biti izbegnute, da su blagovremeno bile predočene", stoji u tužbi Hane Gutjerez Rid, koju je podnela Sudu u Novom Meksiku protiv Seta Kenija i njegove firme iz Albukerkija "PDQ Arm and Prop".

Pored toga što tužba detaljno opisuje navodni nemar optuženog, ona navodi da je na setu već bilo problema sa oružjem i da je rekviziterka Sara Zakri to pokušala da prikrije. 

Tužbu protiv Boldvina i drugih producenata filma podnela je i članica filmske ekipe Mejmi Mičel koja je navela da prema scenariju nije bilo neophodno da se puca iz pištolja tokom scene koju je Boldvin uvežbavao, kada je ubio Hačins. Prema njenoj tvrdnji i onome što je navela u tužbi, odgovornost za sprečavanje tragedije bila je i na glumcu.

Nedavno je i medicinska sestra Čeril Šefer, koja je pružila prvu pomoć direktorki fotografije, podnela je tužbu za nemar protiv nekoliko članova ekipe i produkcije tog ostvarenja. 
Halina Hačins je ubijena 21. oktobra 2021, a reditelj Džoel Souza istog dana na snimanju filma "Rust", kada je Boldvin u zgradi crkve na ranču Bonanza Krik u blizini Santa Feauvežbavao scenu i tom prilikom ispalio, kako se ispostavilo, bojevi metak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura