Aktuelno iz kulture

Hičkokova "Vrtoglavica" inspiracija za video-igricu

Komentari

Autor: Euronews/ S. Š.

08/06/2021

-

19:40

Hičkokova "Vrtoglavica" inspiracija za video-igricu
Hičkokova "Vrtoglavica" inspiracija za video-igricu - Copyright AP/Anonymous

veličina teksta

Aa Aa

Video-igrica inspirisana "Vrtoglavicom", kultnim filmom Alfreda Hičkoka (1899-1980), nastaje pod okriljem Pendulo Studios, piše IndieWire, prenoseći zvaničnu objavu francuskog izdavača "Microids".  

Video-igra će sadržati originalnu priču inspirisanu ovim klasikom svetske kinematografije i u planu je da bude dostupna do kraja godine.

Ovaj psihološki triler, međutim, neće biti puka kopija filma, naglašava izdavač, iako će sadržati sve one elemente priče o opsesiji, pamćenju, manipulaciji i ludilu, i uključivaće tri lika. Igra će, takođe, sadržati više vremenskih linija za koje izdavač kaže da će se koristiti kako bi se "odvojila stvarnost od varljivih sećanja".  

Pisac Ed Miler prošao je bez ozleda nakon što se njegov automobil survao u kanjon Brodi u Kaliforniji. Iako niko nije pronađen u olupinama automobila, Ed insistira na tome da je putovao sa suprugom i ćerkom. Proživljena trauma, doprineće i tome da Ed počinje da pati od nesnosnih vrtoglavica. Pošto započne s terapijom, odličan je u nameri da pokuša da sazna šta se zaista dogodilo tog tragičnog dana. Ovo bi ukratko glasio sinopsis igrice.

"Naravno, film Alfreda Hičkoka bio je glavni izvor inspiracije, kako za samu temu, tako i za sam tok pripovedanja i čak vizuelnu tehniku koju koristimo i koja jasno podražavaju Hičkokovu tehniku", rekao je Hosue Mončan (Josue Monchan), dizajner narativa za Pendulo Studios.  

Prvo prikazivanje prošlo nezapaženo

Nakon premijere 1958. godine, Hičkokov film nije izazvao preterane reakcije kritike, a njegovo prvo prikazivanje prošlo je prilično nezapaženo.

"Vrtoglavica" tek 1996. počinje da živi svoj "drugi život", pošto je završena kompjuterska restauracija, film u novom ruhu doživljava ponovnu premijeru, a prikazuje se potom u bioskopima širom Amerike i Evrope.

Sam Hičkok "Vrtoglavicu" nije smatrao svojim najintrigantnijim, a ni najboljim filmom, ali je baš ovaj naslov 2012. godine proglašen za najbolji film ikada po anketi lista "Sight & Saund", u izdanju Britanskog filmskog instituta, i to prema ocenama 862 filmska kritičara.   

AP/Uncredited

Hičkok nije "Vrtoglavicu" smatrao svojim najboljim filmom, ali je zato kritika ocenila da je najbolji ikada

Ovaj psihološki triler je u stvari uzbudljiva ekranizacija bestselera "Među mrtvima", nastalog iz pera Pjera Bojla i Tomasa Hajsejaka. Hičkoku je pošlo za rukom da napravi slojevit, mnogoznačan i uznemirujući film, u kome su Kim Novak i Džejms Stjuart odigrali majstorski  uloge.

Radnja filma govori o penzionisanom policajcu Skotiju (Džejms Stjuart). Tokom policijske jurnjave po krovovima San Franciska, grada u kome se dešava radnja filma, detektiv Skoti otkriva da se plaši visine.

Dok njegov partner pokušava da ga spase, pada i gine, posle čega Skoti odlučuje da se povuče iz policije. Međutim, prijatelj ga unajmljuje kao privatnog detektiva da prati njegovu ženu Madlen, koja se ponaša čudno. Tokom svog zadatka Skoti sprečava Madlen da izvrši samoubistvo, ali se ujedno zaljubljuje u nju…

Muziku za film je komponovao Hičkokov stalni saradnik oskarovac Bernard Herman (Bernard Hermann). Čuveni reditelj je sa svojim naslovima čak šest puta bio nominovan za nagradu Oskar, ali je tek 1968. dobio zlatnu statuu i to počasnu nagradu Američke filmske akademije.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu