Aktuelno iz kulture

Jair Vardi otvara 19. Beogradski festival igre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/03/2022

-

11:06

Jair Vardi otvara 19. Beogradski festival igre
Jair Vardi otvara 19. Beogradski festival igre - Copyright Promo/Beogardski festival igre

veličina teksta

Aa Aa

Igrač, koreograf i jedan od najvećih vizionara u oblasti savremene igre, Jair Vardi otvoriće 19. Beogradski festival igre.

Višedecenijski direktor čuvenog Centra Suzan Delal iz Tel Aviva i Departmana umetničke igre Rubin akademije u Jerusalemu, obratiće se kratkom besedom beogradskoj publici pre početka predstave trupe Lajns baleta iz San Franciska u Operi Madlenijanum, 16. marta u 20 sati.

Rođen u Kibucu Kfar Blam 1948. godine, Jair Vardi je bio glavni igrač u trupama Batševa i Bat Dor, pre nego što je dobio angažman u londonskoj Rambert kompaniji. U ovoj trupi, beleži ulogu u spektakularnom komadu "Okrutna bašta" Kristofera Brusa, prikazanom na kanalu BBC, a igrao je takođe uz Rudolfa Nurejeva u komadu "Pjero mesečar" Glena Tatlija i nastupao u okviru gala programa Nurejev i prijatelji širom sveta, kao jedini umetnik iz sveta moderne igre među baletskim zvezdama.

Sarađivao je sa najvažnijim koreografima tog vremena, poput Marte Grem, Hozea Limona, Glena Tatlija, Džeroma Robinsa i Džona Kranka. Godine 1983, bio je postavljen na mesto izvršnog i umetničkog direktora kompanije Engleskog teatra igre u Njukastlu.

U Izrael se vraća 1988. godine, kako bi preuzeo vođenje tek izgrađenog Suzan Delal centra za igru i teatar u Neve Cedeku u Tel Avivu. Njegova vizija postaje temelj razvoja Centra koji se brzo pozicionira kao glavna baza i snaga izraelske igre. Pod njegovom upravom, Centar je brojnim izraelskim umetnicima ponudio prostor za vežbu, uslove za umetničko stasavanje i prestižne pozornice za nastupe.

Zahvaljujući njegovim kontaktima, uspostavljena je komunikacija sa međunarodnom scenom i njenim najznačajnijim predstavnicima. U okviru Centra Suzan Delal su inicirane domaće i međunarodne radionice, majstorski kursevi, veze između koreografa i igrača, kao i brojna takmičenja, festivali, prikazi izraelske i inostrane produkcije…

Kao koreograf, Vardi je potpisao nekoliko značajnih komada za pozorište i televiziju.  Dobitnik je Nagrade Kinor David za svoj koreografski prvenac "Asher elav nichsafti", kao i Nagrade Rozenblum koju dodeljuje Grad Tel Aviv. Takođe, laureat je Nagrade izvrsnosti koju dodeljuje Ministarstvo inostranih poslova Izraela i nosilac titule Oficira reda umetnosti i književnosti Ministarstva kulture Francuske. 

Umetnički je savetnik Karmijel festivala i programa savremene igre u Operi u Tel Avivu. Jedan je od inicijatora Beogradskog festivala igre, ali i mnogih drugih danas važnih festivala i projekata iz oblasti savremene igre u svetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura