Aktuelno iz kulture

Deset nezaboravnih trenutaka u istoriji dodele Oskara

Komentari

Autor: Staša Rosić

06/03/2022

-

09:55

Deset nezaboravnih trenutaka u istoriji dodele Oskara
Deset nezaboravnih trenutaka u istoriji dodele Oskara - Copyright Prinskrin/Youtube/Oscars

veličina teksta

Aa Aa

Od 1929. godine do danas, ljudi iz sveta kinematografije mere vreme prema dodeli najprestižnije nagrade - Oskar.

Tamo gde je crveni tepih i svetla reflektora obično je i mnogo nezaboravnih trenutaka, a mi vam u susret 94. dodeli nagrada Akademije filmskih nauka i umetnosti predstavljamo nekoliko onih o kojima se i danas priča:

Tejtum O'Nil postala najmlađa Oskarovka u istoriji

Tejtum O'Nil je igrala uz svog oca Rajana O'Nila u filmu "Mesec od papira", a za tu sporednu ulogu je kao desetogodišnjakinja, 1974. dobila Oskara postavši najmlađa dobitnica prestižnog priznanja.

Ona je nosila mali frak i održala kratak govor: "Samo želim da se zahvalim mom reditelj Piteru Bogdanoviču i mom ocu. Hvala vam".

Goli muškarac upao na scenu sa Elizabet Tejlor

Iste godine kada je Tejtum postala najmlađa Oskarovka u istoriji, goli muškarac, upao je na scenu u trenutku kada je Elizabet Tejlor predavala nagradu za najbolji film.

Nakon početnog šoka, voditelj je rekao: "Zar nije fascinantno pomisliti da je verovatno jedini smeh koji će taj čovek dobiti u životu izazvan time što se skinuo i pokazao svoje nedostatke" i izazvao salve smeha.

Kasnije se ispostavilo da je egzibicionista Robert Opel, aktivista koji se zalagao za prava LGBT zajednice i član hipi scene Los Anđelesa. 

Ovacije za Čarlija Čaplina

Čarli Čaplin dugo je bio izopšten iz društva velikana filma, jer je pod lažnim optužbama za šurovanje s komunistima bio prognan na 20 godina iz Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe, većina njegovih filmova snimljena je pre nego što je uopšte ustanovljena nagrada Oskar.

Holivud je odlučio da mu se oduži zbog toga 1972. dodelom počasnog priznanja, a u trenutku kada je preuzimao svoju statuu, dobio je ovacije koje su trajale punih dvanaest minuta.

Nažalost, postoji samo snimak jednog dela ovog legendarnog događaja u kom je Čaplin rekao: "Reči deluju tako suvišne - tako slabe... Samo mogu da vam se zahvalim na časti što st me pozvali ovde", rekao je glumac, a zatim uzeo svoj prepoznatljivi šešir i štap.

Ovacije koje je dobio važe za najduže u istoriji Oskara.

Govor Malog Pera

Marlon Brando odbio je Oskara za najboljeg glumca 1973. koji je osvojio zahvaljujući ulozi u "Kumu".

On je na taj način želeo da iskaže protest protiv načina na koji se filmska industrija odnosila prema Indijancima i zato je poslao svoju prijateljicu Malo Pero da se pojavi na sceni umesto njega.

Nakon što je odbila da uzme statuu, Malo Pero je rekla: "Zdravo, zovem se Sačin Malo Peero. Ja sam Apač i predsednica Nacionalnog komiteta za afirmativan imidž američkih Indijanaca. Večeras predstavljam Marlona Branda koji me je zamolio da vam prenesem vrlo dug govor, koji sa vama sada ne mogu podeliti zbog vremena, ali ću to rado učiniti sa medijima kasnije, u kom žali što ne može da prihvati ovu veoma velikodušnu nagradu. A razlog za to je način na koji se filmska industrija odnosi prema američkim Indijancima, kao i na televiziji u repriziranju filmova, kao i zbog nedavnih dešavanja u Vunded Niju (masakr nekoliko stotina Lakota Indijanaca od strane vojske Sjedinjenih Država). Volela bih da nisam upala večeras i da će se u budućnosti naša srca i naše razumevanje susresti s ljubavlju i velikodušnoću. Hvala vam u ime Marlona Branda".

Pre Branda, samo je Džordž K. Skot odbio da primi Oskara i to za ulogu u "Patonu", jer je smatrao da je svako dramsko izvođenje jedinstveno i da ga ne treba porediti s drugima.

Suze Hali Beri

Prva crna glumica koja je dobila Oskara i to za sporednu ulogu, bila je Hati Mekdanijel 1940. ali zbog zakona o segregaciji, te večeri nije mogla da slavi sa svojim kolegama - sedela je iza, u zabačenom delu dvorane.

Međutim, prva crna glumica koja je dobila Oskara za glavnu ulogu bila je Hali Beri i to 2002. 

U dirljivom govoru koji je iznela te večeri, rekla je da je to priznanje otvorilo vrata "svakoj crnoj ženi bez lica i imena" i pokazalo joj "da postoji šansa".

Sklekovi Džeka Palansa

Džek Palans imao je 73 godine kada je dobio Oskara za sporednu ulogu u filmu "City Slickers", a u svom govoru zahvalio se producentima što daju šansu starijim glumcima.

"Zaborave da vas pitaju da li možete da uradite neke stvari, poput ovoga", rekao je on, a zatim počeo da na sceni radi sklekove na jednoj ruci.

Kada se vratio za govornicu, dodao je: "Davno, 1949. snimao sam prvi film i posle oko dve nedelje producent mi je prišao i rekao: 'Džek' - moje ime je tada bilo Vladimir, ali me je on zvao Džek - 'osvojićeš Oskara'. Možete li da verujete? Četrdeset i dve godine kasnije, bio je u pravu. Kako li je samo znao?", rekao je glumac.

Superselfi

Voditeljka Elen Dedženeris bila je domaćin Oskara 2014. godine i napravila fotografiju koja je za sat vremena postala najretvitovanija slika svih vremena. 

Iako je rekord kasnije oboren, nema sumnje da je fotografija na kojoj se uz voditeljku nalaze velike zvezde: Meril Strip, Bred Pit, Anđelina Džoli, Džared Leto, Dženifer Lorens, Bredli Kuper, Džulija Roberts, Lupita Njongo sa bratom, Čening Tatum i Kevin Spejsi jedan od najprepoznatljvijih trenutaka u novijoj istoriji Oskara.

Oskar Leonarda Dikaprija

Leonardo Dikaprio dobio je prvu nominaciju za Oskara 1994. Zatim još jednu 2005. što se ponovilo još i 2007. i 2014. Međutim, za sve te godine, nijednom nije dobio prestižnu zlatnu statuu.

Prema mišljenju mnogih, jedan od najboljih glumaca današnjice, svog prvog Oskara dobio je tek 2016. za film "The Revenant" i dobio ovacije od svojih kolega.

Posthumno priznanje Hitu Ledžeru

Smrt Hita Ledžera 2008. kada je bio na vrhuncu slave, duboko je uzdrmala Holivud. Nekoliko meseci kasnije, dobio je posthumnog Oskara za svoju briljantnu ulogu Džokera u filmu "Mračni vitez".

Oskara je u ime njegove tada trogodišnje ćerke Matilde, koju je dobio u vezi sa glumicom Mišel Vilijams, preuzela njegova porodica.

"Hit, oboje znamo da je ono što si stvorio u Džokeru izuzetno i da smo pričali o tome da ćeš biti ovde danas. Želimo da jesi, ali s ponosom prihvatamo ovu nagradu u ime tvoje lepe Matilde", rekla je njegova sestra Kejt Ledžer.

Proglašenje "Mesečine" za najbolji film

Greška koju je napravio računovođa Brajan Kalinan dovela je do toga da na proglašenju najboljeg filma Fej Danavej i Voren Biti objave pogrešno ostvarenje.

Naime, zbog greške sa karticama, ekipa filma "La La Lend" imala je Oskara na dva minuta i 23 sekunde, ali je onda potvrđeno da je reč o greški, i da je nagrada zapravo pripala filmu "Mesečina".

"Ni u snovima ovo ne bi moglo da se desi, ali dođavola sa snovima, završio sam s njima, jer ovo je istina", rekao je šokirani reditelj tog filma Beri Dženkins primajući priznanje.

Komentari (0)

Kultura