Aktuelno iz kulture

Neverovatna životna priča sovjetske filmske zvezde Olega Vidova premijerno na 50. Festu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2022

-

15:32

Neverovatna životna priča sovjetske filmske zvezde Olega Vidova premijerno na 50. Festu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dugometražni dokumentarni film "Oleg" koji je zasnovan na autobiografiji sovjetske filmske zvezde Olega Vidova imaće premijeru u petak, 4. marta (17.30h, Dom omladine), na 50. Festu.

Rođen u komunističkoj Rusiji, Oleg je sa 25 godina postao jedan od najslavnijih glumaca Sovjetskog Saveza svog vremena. Međutim, nikakva slava ga nije mogla spasiti od političkog sistema koji je pokušavao da kontroliše njegov život. Bio je na crnoj listi i prećeno mu je smrću zbog čega je bio primoran da prebegne na Zapad.

"Moj suprug je imao više života, bio je velika osoba koja ništa u životu nije u malim razmerama", kaže za Euronews Srbija Džoan Borsten Vidov, supruga Olega Vidova.

Kada je njen suprug preminuo 2017, ostavio joj je nedovršenu autobiografiju sa jasnim uputstvima kako da je dovrši.

"Na spisku je bilo 60 ljudi iz 18 zemalja koje je trebalo da intervjuišem i da napravim to poglavlje. Bio je to veliki poduhvat, ali on je želeo da ustanem i da radim", dodaje Džoan.

Euronews/Printscreen

 

Ideja da se snimi ovaj dokumentarni film realizovana je kada je Džoan počela da putuje po svetu, intervjuišući Olegove kolege glumce, reditelje i prijatelje.

"U Beogradu sam uradila prve intervjue, sa Milenom Dravić i Lulom, uprugom Velimira Bate Živojinovića, razgovarala sam i sa Veljkom Bulajićem, rediteljem filma "Bitka na Neretvi", u Australiji sa Merimom Isaković... U momentu kada sam upoznala Olega, on je već obišao oko 20-tak zemalja i zaista je voleo Jugoslaviju, naučio je da govori srpski jezik i zadržao je bliske veze sa ovom zemljom i kada je bio u Americi", ističe Borsten Vidov i dodaje da očekuje da će film imati dobar prijem u Srbiji.

Euronews TV

 

Film je režirala nagrađivana australijska rediteljka Nadia Tass, glas pozajmljuje Kosta Ronin (The Americans, Homeland), a narator je Brajan Koks (Succession, Čerčil).

Producenti su beogradski reditelj Gregor Zupanc i udovica Olega Vidova, Džoan Borsten Vidov.

"Radili smo godinu i po, i ceo proces je bio fascinantan, a deo priče je vezan za Jugoslaviju, koja je bila važna Olegu", kaže producent Gregor Zupanc.

Euronews/Printscreen

 

Posle premijere u petak, film će biti prikazan i 5. marta u 12.30 sati u Domu omladine, sutradan od 20 časova i u Cineplexx Galerija.

Prema rečima producenta, nakon festivalskog života, dokumentarac će nastaviti život bilo na nekoj od striming platformi bilo u bioskopima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura