Aktuelno iz kulture

Stiven King priznao koja scena iz horor filmova je njemu bila najstrašnija

Komentari

Autor: 24sedam

07/03/2022

-

11:16

Stiven King priznao koja scena iz horor filmova je njemu bila najstrašnija
Stiven King priznao koja scena iz horor filmova je njemu bila najstrašnija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako nije oduševljen horor filmovima koji izlaze poslednjih godina, slavni pisac nije propustio priliku da pohvali moderne majstore ovog žanra, kao što su Zek Snajder i Robert Egers

Istorija sedme umetnosti bila bi značajno siromašnija bez filmova kao što su "Isijavanje", "Ostani uz mene", "Mizeri", "Bekstvo iz Šošenka" i mnogih drugih. 

Šta je zajedničko svim ovim, ali i mnogim drugim, sjajnim ostvarenjima? Veliki književnik - Stiven King.

Njegova dela nebrojeno puta su adaptirana u filmove i serije, a u mnogim slučajevima, on je bio zadužen da ih ekranizuje. Upravo zbog iskustva u pisanju i snimanju horora, King je kompetentan da komentariše stanje stvari u ovom žanru.

Iako nije u potpunosti oduševljen horor filmovima koji izlaze poslednjih godina, slavni pisac nije propustio priliku da pohvali moderne majstore ovog žanra, kao što su Zek Snajder i Robert Egers.

Egersov film "Veštica" iz 2015. godine posebno je hvalio u intervjuima i u više navrata napomenuo da je to jedan od retkih novih horora koji ga je prestravio.

I pored toga, King ističe da je jedna scena iz filma "Noć živih mrtvaca" ("Night of the Living Dead", 1968) za njega i dalje najstrašnija scena u istoriji horor žanra, prenosi 24sedam.

 
Ovaj film reditelja Džordža Romera ubraja se među neke od najvažnijih ostvarenja o zombijima ikada, koji je inspirisao sve naredne filmove ovog popularnog horor podžanra.

King je scenu opisao sledećim rečima:

"Barbara, heroina ove priče koja je došla na groblje, beži od zombija u svoj auto. Ona se zaključava na dugme, ali ubrzo otkriva da je njen brat poneo ključ sa sobom tako da nije u mogućnosti da se odveze i pobegne od živog mrtvaca koji joj je za petama. Zombi je stiže i kamenom pokušava da razbije staklo… Prvi put kad sam ga gledao (i dva puta posle), ta scena me je prestravila", rekao je King.

U tom filmu, grupa prijatelja zarobljena je u seoskoj kući u Pensilvaniji, dok ih jure zombiji.

To je bio jedan od najstrašnijih filmova u bioskopima u to vreme i dugo je bio žestoko kritikovan zbog necenzurisanog prikazivanja scena nasilja. 

Međutim, danas se taj film smatra klasikom i filmom koji je transformisao horor žanr.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura