Aktuelno iz kulture

Druga sezona "Močvare" od 11. marta na Superstaru: Ništa nije onako kako izgleda u ljupkoj vojvođanskoj varoši

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2022

-

15:54

Druga sezona "Močvare" od 11. marta na Superstaru: Ništa nije onako kako izgleda u ljupkoj vojvođanskoj varoši
Druga sezona "Močvare" od 11. marta na Superstaru: Ništa nije onako kako izgleda u ljupkoj vojvođanskoj varoši - Copyright FIREFLY PROMO

veličina teksta

Aa Aa

Serija "Močvara" u novih 10 nastavaka menja mrak Beograda za sunčanu ravnicu i grad Senta, ali ostaje noar atmosfera iz prve sezone pošto glavni junak inspektor Krsmanović, koga igra Goran Bogdan, ovde istražuje niz okrutnih ubistava, najavila je danas autorska ekipa.

Na konferenciji za novinare povodom druge sezone "Močvare", koja kreće od 11. marta na televiziji Superstar, a 12. marta na Radioteleviziji Srbije, scenaristkinja Milena Marković je rekla da je bila ideja reditelja i kokreatora serije Olega Novkovića da Krsmanović promeni sredinu.

"Za razliku od Beograda koji u noaru i daje zanos i čar mraka, ovde je potpuno druga situacija. Kao uglačani kamen, a ispod se nalazi klupko zmija. Izgled idilične varoši, suncokreta, boje prirode, je zapravo doprinelo da se podcrta mračna priroda zločina u seriji. Kontrast je bio jako zanimljiv", navela je Marković.

U nastavku "Močvare" ubistvo divlje devojke pokvariće prividnu idilu u Senti, i obelodaniti mračne tajne u koje je upletena moćna porodica Garčević, ali i drugi žitelji. U istrazi se Krsmanoviću i Milki Bjelić, koju igra Jana Bjelica, pridružuje inspektor Atila Varga u tumačenju Roberta Ožvara.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Deo ekipe koja je radila seriju "Močvara"

Marković je rekla da je radnja "Močvare" premeštena u Sentu, između ostalog, zbog toga što je autorima serije bila bitna multikulturalnost sredine.

"Postarala sam se da u priču uvedem mađarsku liniju. Znam da Mađari imaju izuzetna pozorišta i glumce, bila nam je čast da radimo sa njima", rekla je Marković.

Priznavši da pre poziva za drugu sezonu nije gledao "Močvaru", niti filmove Novkovića, Ožvar je rekao da se nakon toga upoznao sa rediteljevim ostvarenjima kao što je "Beli, beli svet" (2010), i da mu je drago da "Oleg teži art filmovima", dok mu je naknadno gledanje prve sezone bilo "važno za pripremu karaktera".

Ožvar je za lik inspektora Varge nadahnuće pokušao da pronađe iz "realnog života, konkretnih situacija iz ličnog iskustva, a delom iz raznih filmova i serija", dok je za delove serije odigrane na mađarskom jeziku rekao da su "u skladu sa geografskim odrednicama".

"Normalno je da ljudi pričaju međusobno na svom maternjem jeziku. To je naturalistički pristup. Iskreno, jako mi je drago što većinska publika ima priliku da čuje mađarsku melodiju u udarnom terminu", rekao je Ožvar.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Deo ekipe koja je radila seriju "Močvara" na konferenciji za medije

Novaković je rekao da se postojeća "mračna i privlačna atmosfera" serije prelila i u drugu sezonu, ali da postoje razlike - između kasne jeseni u prvoj sezoni i sada leta, kao i tmurnog i sivog Beograda i beskrajne ravnice i ljupke vojvođanske varoši.

"Bio je veliki izazov da spojimo te dve sezone i da to zaista bude nastavak onoga što je bilo, a sa druge strane da krenemo dalje i donesemo nešto novo. U prvom delu našeg junaka pritiska mračna priča iz prošlosti, gde očekujemo da se rasplete, a ovde imamo klasičan zaplet ko je ubica, I to ćemo saznati tek na kraju", naveo je Novković.

Prema njegovim rečima, u drugoj sezoni se deo u Beogradu odvija kao kontraradnja glavnoj priči u Senti, gde se sudaraju razni svetovi Mađara, izbeglica, siromašnih i bogatih porodica, dok je dolazak niotkuda jedne devojke "kamen koji izaziva lavinu, niz događaja u glavnoj priči".

Lik Krsmanovića smo doveli do dna

Govoreći o razvoju lika Krsmanovića u nastavku serije, umesto odsutnog Bogdana koji sa granice nije uspeo stići na promociju, Marković je otkrila da je postao otac "a ne spada u muškarce koji se dobro snalaze u toj situaciji".

"Njega smo potpuno ogolili i doveli do dna", rekla je Marković, dok je Novković rekao da Krsmanović "na neki način u potrazi za identitetom dolazi do rešenja šta stvarno jeste i šta je njegova skrivena prošlost".

FIREFLY PROMO

Goran Bogdan igra Krsmanovića, koji je u nastavku postao otac, ali ne snalazi se u toj situaciji

"Nadam se, to će biti veliko iznenađenje", istakao je Novković.

U nastavku "Močvare", Miloš Timotijević je lokalni moćnik i kontroverzni biznismen Željko Garčević, i priznao je da mu je bilo zadovoljstvo igrati u "nečemu što je noar, gde sve što se vidi na prvi loptu je samo slika ispod koje je najvažnije".

"Kolorit se promenio, to je ono što je možda ključno. Jer nije isto snimati jesen i zimu u Beogradu i leto u Vojvodini. Nekako, prva sezona je bila pretežno sivo marčna, a ova je žuto-narandžasta. Vrućina donosi jednu vrstu pritiska", rekao je Timotijević za Tanjug.

Sonja Kolačarić koja igra lekarku je istakla "divne lokacije i zamak u Senti" kao "idilične okolnosti u suprotnosti sa morbidnom atmosferom u seriji", gde "svaki lik ima svoju tajnu i do samog kraja nećemo znati šta ko čuva i krije".

Glumica Katarina Marković je kao ljubiteljica dobrog trilera primetila da u nastavku "Močvare" "ništa nije onako kako izgleda".

Anja Pavićević igra razmaženu tinejdžerku iz porodice Garčević koja "može izgledati ljudima da je vrlo iritantan lik ali videće se šta je nagoni", dok joj snimanje slobodnih scena nije predstavljalo problem usled velikog poverenja prema ekipi i verovanju cilj.

Ekipi serije se pridružio bosanskohercegovački glumac Muhamed Hadžović koji je rekao da "Močvaru" "ne možete a da ne gledate" jer su "Oleg i Milena veliki majstori", a lično voli tu vrstu materijala u kojem glumac ide "do kraja, kada se otvaraju žive rane i nema zadrške".

Iza "Močvare" stoje produkcijska kuća Fajerflaj i Telekom Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura